Para Peneroka Dan Pekebun Kecil Getah Dapat Bantuan Khas Aidilfitri

Kerajaan Perikatan Nasional (PN) terus memberikan khidmat terbaik kepada rakyat khususnya ketika semua lapisan rakyat sedang dibelenggu kesusahan disebabkan penularan wabak Covid-19 dengan membuat pengumuman gembira untuk para peneroka.

Dalam satu kenyataan, Pejabat Perdana Menteri menyatakan seramai 113,000 orang peneroka Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) akan menerima Bantuan Khas Hari Raya Aidilfitri berjumlah RM300 seorang dan bayaran akan dibuat bermula 18 Mei 2020.

Bukan FELDA sahaja, bantuan khas itu turut diberikan kepada 90,000 pengusaha Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan (FELCRA) dalam kategori B40 dan 292,000 pekebun kecil Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA), iaitu pekebun yang mengusahakan tanah dengan keluasan tidak melebihi 2.5 hektar.

Ia melibatkan anggaran peruntukan sebanyak RM148 juta.

“Kerajaan memberikan Bantuan Khas Hari Raya Aidilfitri ini setelah mengambil maklum kedudukan harga pasaran global komoditi seperti kelapa sawit dan getah, yang kian merosot disebabkan penularan wabak COVID-19.

“Situasi ini secara langsung telah menjejaskan pendapatan hampir 500,000 peneroka, peserta dan pekebun kecil yang bernaung di bawah FELDA, RISDA dan FELCRA di seluruh negara,” menurut kenyataan itu yang dikeluarkan hari ini.

Kerajaan berharap bantuan khas berkenaan akan dapat meringankan beban warga agensi terbabit, terutamanya dalam persiapan menyambut Hari Raya Aidilfitri yang menjelang tiba. – TRI

BBerkaitan

Latest articles