Warga Emas Hampir Mati Di Amerika Kerana Covid-19 Terima Bil Hospital AS$1.1 Juta

Seorang warga emas di Amerika Syarikat (AS) berusia hampir mati kerana dijangkiti Covid-19, amat terkejut kerana menerima bil perbelanjaan hospital berharga AS$1.1 juta (RM4.7 juta) menurut laporan Seattle Times.

Bekas pesakit berkenaan, Michael Flor dimasukkan ke sebuah hospital di bandar sebelah barat laut AS pada 4 Mac lalu, dan tinggal selama 62 hari, dan pada satu ketika hampir mati sehingga jururawat terpaksa menghubungi isteri dan anaknya untuk mengucapkan selamat tinggal.

Bagaimanapun, lelaki berkenaan pulih dan disahkan bebas daripada jangkitan COVID-19 pada 5 Mei lalu sehingga mengejutkan petugas hospital itu, dan kemudian menerima bil sebanyak 181 halaman berjumlah AS$1,122,501.04, katanya kepada akhbar itu.

Jumlah perbelanjaan itu termasuk AS$9,736 sehari untuk bilik rawatan intensif, hampir AS$409,000 bayaran transformasi menjadi bilik steril selama 42 hari, AS$82,000 untuk penggunaan ventilator selama 29 hari, dan hampir AS$100,000 untuk dua hari ketika prognosisnya mengancam nyawa.

BACA JUGA – Sweden Mengakui Mereka Gagal Lindungi Warga Emas Dari Wabak Covid-19

Flor dilindungi oleh Medicare, program insurans kerajaan untuk warga emas, sekali gus dia tidak memerlukan keluar wang sendiri, menurut Times.

Bagaimanapun, di negara di mana rawatan kesihatan adalah yang paling mahal di dunia – dan idea untuk bersosialisasi masih sangat kontroversi – lelaki itu mengatakan dia rasa ‘bersalah’ apabila mengetahui bahawa pembayar cukai akan menanggung banyak kos.

“Jutaan dolar menyelamatkan nyawa saya, dan tentu saja saya mengatakan bahawa wang itu dibelanjakan dengan baik …tetapi saya juga tahu mungkin saya satu-satunya yang mengatakannya,” katanya.

BBerkaitan

Latest articles