Perintah berkurung di China: 3 juta penduduk disekat selepas jurujual sebarkan COVID-19

BEIJING: Hampir tiga juta penduduk dikenakan perintah berkurung di China semalam susulan lonjakan kes COVID-19 yang dikaitkan dengan seorang jurujual yang melakukan perjalanan di timur laut negara itu.

Walaupun China rata-rata berjaya menangani virus itu, lonjakan kes sejak beberapa minggu lalu menyebabkan pelaksanaan perintah berkurung, sekatan perjalanan dan beberapa pusingan ujian berskala besar dilakukan semula.

Semalam menyaksikan tiga juta penduduk di dua bandar di timur laut wilayah Jilin ditempatkan di bawah langkah-langkah sekatan baharu, ketika China melaporkan 109 jangkitan baharu.

Lebih 19 juta penduduk di seluruh timur laut China kini dilarang meninggalkan kediaman mereka, dan dalam beberapa kes hanya boleh meminta izin untuk pergi membeli barangan runcit tiga hari sekali.

Pihak berkuasa mengesan lebih 100 jangkitan di wilayah Jilin yang dikaitkan dengan seorang jurujual yang sedang melakukan perjalanan dan tidak mengalami gejala.

Jurujual itu berasal dari wilayah Heilongjiang, di mana pihak berkuasa minggu lalu mengisytiharkan keadaan darurat.

Jurujual itu melakukan perjalanan ke dua bandar, yang sekarang dikurung, dan memberikan bengkel penjagaan kesihatan kepada penduduk pertengahan usia dan warga emas, menurut pegawai tempatan.

Langkah sekatan juga dilaksanakan di kawasan lain di timur laut China pada hujung minggu, termasuk satu daerah di Harbin, yang kini mengadakan festival arca ais yang popular yang biasanya menjadi tarikan besar pelancong.

Namun, pihak berkuasa tempatan melonggarkan sebahagian sekatan di dua bandar di wilayah Hebei di luar Beijing – yang menyumbang sebahagian besar kes sejak beberapa minggu lalu – walaupun sekitar 12.5 juta masih diarahkan untuk duduk di rumah.

Lebih 20,000 penduduk kampung di daerah itu dikuarantin di bahagian tengah, lapor media tempatan minggu lalu. – AFP

Komen

Berkaitan

Media Sosial

19,954FansLike
3,790FollowersFollow
20,800SubscribersSubscribe

Terkini