Noh Omar Bimbang Pengundi Di Enam PRN Tolak Calon UMNO

Bekas Ketua Umno Selangor Noh Omar menyatakan kebimbangan mengenai peluang parti itu berdepan pilihan raya negeri (PRN) di enam negeri susulan keputusan tiada pertandingan bagi jawatan presiden dan timbalan presiden.

Perhimpunan Agung Umno minggu lalu meluluskan usul jawatan Ahmad Zahid Hamidi selaku presiden dan timbalannya, Mohamad Hasan tidak akan dipertandingkan.

“Saya amat bimbang pengundi-pengundi di enam negeri ini, akan menolak calon-calon dari Umno,” katanya.

Dalam hantaran Facebook, Noh turut mengecam tindakan Umno menggunakan alasan tidak mahu parti berpecah maka pindaan perlembagaan dibuat agar pemilihan diadakan enam bulan selepas PRU15.

“Akhirnya, Umno tinggal 26 kerusi Parlimen,” katanya.

Sementara itu, Noh mendedahkan beliau tidak mengundi menyokong usul dua jawatan utama tidak dipertandingkan kerana bimbang langkah terbabit memberi kesan negatif terhadap demokrasi dalam parti.

Noh turut bimbang pengundi muda mungkin menjauhkan diri apabila “melihat demokrasi semakin mati di dalam Umno” selepas ada pemimpin sayap Pemuda mendakwa mereka digugurkan sebagai pembahas, pada PAU lalu.

Noh meletakkan jawatan sebagai Ketua Umno Selangor selepas hilang kepercayaan terhadap Zahid kerana prestasi buruk parti itu pada PRU15 yang hanya menang di 26 kerusi Parlimen.

Ketika itu, beliau turut menggesa Zahid melepaskan jawatan presiden.

Komen

Berkaitan

Media Sosial

19,954FansLike
3,912FollowersFollow
21,400SubscribersSubscribe

Terkini