Keselamatan rakyat jadi keutamaan – Panglima ATM

Kuala Lumpur: Angkatan Tentera Malaysia (ATM) meletakkan keselamatan rakyat terutama mangsa banjir sebagai keutamaan.

Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Affendi Buang menegaskan sebarang usaha membabitkan pengurusan bencana ini dapat dikoordinasikan secara tersusun dan berkesan.

Menurutnya, ini bukan masa untuk mana-mana pihak meletakkan kesalahan sehingga boleh mengganggu dan menjejaskan sebarang usaha menyelamat serta memindahkan mereka yang terkesan akibat bencana ini.

“Apa yang penting adalah kerjasama padu antara satu sama lain dengan meletakkan kepentingan keselamatan mangsa sebagai keutamaan.

“Sebarang usaha yang dilaksanakan adalah berdasarkan konsep ‘Whole Of Government Approach’ bagi memastikan setiap agensi terlibat yang dikoordinasikan oleh Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) dapat digembleng secara bersama dan berkesan,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata, sebarang kekurangan dalam aspek pengurusan banjir ini adalah tugas bersama setiap agensi untuk mencari jalan penyelesaian dalam menambah baik operasi yang dilaksanakan pada masa akan datang.

“ATM sentiasa komited melaksanakan tugas sekundernya terutama membantu pihak berkuasa awam yang dikoordinasikan seperti Nadma dalam menyelamatkan mangsa yang terkesan dan berusaha memindahkan mereka ke kawasan selamat.

“Mangsa banjir yang terbabit juga diharapkan dapat memberi kerjasama sepenuhnya kepada pasukan keselamatan demi kelancaran operasi yang dilaksanakan serta kesejahteraan dan keselamatan semua,” katanya.

BBerkaitan

Latest articles