Tanpa PKR, Mahathir Akan Teruskan Kerjasama Dengan DAP dan Amanah

DR Mahathir Mohamad berkata beliau akan keluar daripada Pakatan Harapan (PH) Plus tetapi terus bekerjasama dengan DAP dan Amanah, selepas PKR menolak cadangan mencalonkan beliau sebagai perdana menteri.

“Saya tidak akan bekerjasama dengan Anwar Ibrahim kerana dia tidak mahu bekerja dengan saya. Saya perlu cari cara lain untuk jadi perdana menteri. Mungkin ada cara lain,” katanya dalam temu bual eksklusif bersama Sin Chew Daily hari ini.

Mahathir yang berusia 94 tahun itu berkata demikian ketika menjawab soalan sama ada beliau akan bekerjasama dengan Anwar selepas PKR menolah cadangan PH Plus untuk menjadikan Dr Mahathir calon perdana menteri.

Anwar pada masa ini berbalah dengan parti PH yang lain, DAP dan Amanah yang mahu Dr Mahathir mengetuai pembangkang pada pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Dalam satu temu bual, Anwar memberitahu Channel News Asia beliau sedia mempertimbangkan jawatan sama seperti menteri mentor yang dipegang oleh bekas perdana menteri Singapura, Lee Kuan Yew dalam Kabinet kerajaannya pada masa akan datang.

“Mereka bercakap tentang menteri kanan atau menteri mentor seperti Lee Kuan Yew. Saya terbuka untuk perbincangan,” kata Anwar.

Selain DAP dan Amanah, Warisan dan ahli Parlimen Bersatu yang menyokong Dr Mahathir juga mahu bekas perdana menteri sebanyak dua kali itu sekali lagi mengetuai mereka.

Dr Mahathir berkata beliau sanggup keluar daripada PH tetapi akan terus bersama DAP dan Amanah.

“Mereka sudah lama menjadi parti pembangkang. Mereka cuba menang pada 2008 dan 2013 sebelum saya menyertai mereka, tetapi mereka kalah dan tidak boleh menang. Jadi, pada PRU14 saya sertai mereka.

“Mereka tahu mereka perlukan undi Melayu untuk menang, dan mereka fikir saya boleh bawa undi Melayu kerana parti utama ialah parti Melayu dan yang lain parti pelbagai katanya dalam temu bual itu.

KOMEN

BERKAITAN

POPULAR

Media Sosial

29,272FansLike
0MembersFollow
48,300FollowersFollow
0FollowersFollow
9,238FollowersFollow
10,400SubscribersSubscribe

Terkini