Tiada Sebab Untuk Diskriminasi Islam Apabila Tangguh Umrah

SEGAMAT: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Idris Ahmad menggesa pemahaman rakyat, terutama yang beragama Islam berhubung keputusan kerajaan menangguhkan umrah akibat penularan varian Omicron.

Tegasnya, penangguhan itu sukar untuk diputuskan dan ia tidak ada kena mengena dengan elemen diskriminasi terhadap orang Islam seperti didakwa segelintir pihak.

Bahkan keputusan dicapai bersama agensi-agensi berkaitan dengan mengambil kira cadangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengenai ancaman terbaharu COVID-19.

“Ini masalah orang ramai, masalah negara, tidak timbul soal diskriminasi atau yang lain..(dakwaan) tak patut sangatlah.

“Janganlah tohmah, kata kita nak tindas orang Islam. Apa yang dikemukakan oleh pihak KKM adalah data. Kita boleh tengok bagaimana wabak ini dibawa daripada negara-negara, ini semua data, bukan apa yang mereka (KKM) cakap itu dalam bentuk yang tidak ada fakta,” katanya selepas melawat mangsa-mangsa banjir di Sekolah Agama Kuala Paya, semalam.

Idris, dalam masa yang sama berkata, wujud cadangan sebelum ini untuk mewajibkan rombongan umrah dikuarantin di hotel atau tempat-tempat tertentu berbanding kuarantin rumah sebelum ini.

Bagaimanapun, ia tidak boleh dilaksanakan memandangkan tempat kuarantin yang diperlukan terlalu banyak dan kekurangan logistik, tambahnya.

“Sehari memerlukan sekurang-kurangnya 1,000 katil. Akhirnya keputusan (tangguh murah) terpaksa diambil oleh pihak berkuasa. Kita tidak mahu merebaknya penyakit ini, yang boleh mendatangkan masalah lebih banyak lagi (pada masa depan),” katanya.

Justeru, Idris meminta rakyat bersikap terbuka dengan keputusan kerajaan memandangkan ia dibuat berdasarkan kepentingan orang ramai.

BBerkaitan

Latest articles