Ibu Kandung Mangsa Dera Pernah Terima Rawatan Psikiatri

Ibu kandung kanak-kanak berusia tujuh tahun yang meninggal dunia dipercayai didera kelmarin, dilaporkan pernah mendapatkan rawatan psikiatri.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Melaka, Asisten Komisioner Mohd Sukri Kaman berkata, suspek berusia 32 tahun itu bagaimanapun hanya mendapatkan rawatan biasa dan bukan sebagai pesakit mental.

“Ya, suspek pernah mendapatkan rawatan, tetapi sudah lama iaitu pada 2019 dan rawatan itu diterima di Hospital Melaka, namun hanya rawatan biasa yang mana wanita itu tidaklah (mental) seperti didakwa,” katanya menurut laporan BH.

Terdahulu, media pada semalam melaporkan pasangan suami isteri disyaki mendera dan membunuh kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun, di Taman Krubong Jaya.

Kedua-dua suspek direman tujuh hari sehingga 5 Februari ini bagi membantu siasatan kes berkenaan.

Perintah reman terhadap suspek dikeluarkan oleh Penolong Pendaftar Mahkamah Majistret Ayer Keroh, Mohd Anuar Ostadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 4 petang kelmarin, mangsa ditemukan lemas dalam tong air setinggi 60.9 sentimeter di rumah berkenaan dengan terdapat beberapa kesan kecederaan di beberapa bahagian badan.

Dalam pada itu, Mohd Sukri menggesa masyarakat khususnya pengguna media sosial untuk menghentikan segala bentuk spekulasi yang boleh mengelirukan masyarakat, sekali gus mengganggu siasatan pihak berkuasa.

Katanya, masyarakat sepatutnya menilai sesuatu kes jenayah menurut kaca mata keadilan dan bukannya membuat andaian serta spekulasi yang mencacatkan sistem keadilan jenayah, seterusnya menimbulkan fitnah kepada sistem pentadbiran keadilan jenayah.

“Serah sahaja kepada polis untuk menjalankan siasatan dan polis akan memastikan siasatan dijalankan mengikut undang-undang serta kuasa yang diberikan dengan telus, adil dan amanah,” katanya.

BBerkaitan

Latest articles