JAKIM Akan Keluarkan Garis Panduan Bagi Penganjuran Acara Hiburan

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI) akan mengadakan perbincangan bagi menyelaraskan garis panduan penganjuran program hiburan di negara ini.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berharap tidak ada lagi mana-mana pihak yang akan melanggar peraturan dalam menganjurkan apa jua acara hiburan.

“Garis panduan ini nanti tentunya akan menerima pandangan mereka yang pakar daripada sudut hukum. Kita berharap agar garis panduan ini nanti diberi perhatian oleh kerajaan negeri dan kita berharap tiada lagi pelanggaran garis panduan pada masa akan datang,” katanya.

Baru-baru ini kerajaan negeri Kelantan dikritik susulan penganjuran konsert kumpulan penyanyi wanita dikenali sebagai Thungpang yang berasal dari Thailand, di Kampung Balai, Bachok.

Kerajaan negeri memaklumkan konsert berkenaan mempunyai permit namun mengakui pihak penganjur gagal mematuhi sebahagian peraturan yang ditetapkan.

Pengerusi Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar, Hilmi Abdullah berkata, antara kesalahan yang dikenal pasti adalah menampilkan penyanyi dari Thailand yang tidak mematuhi etika pemakaian selain membenarkan pengunjung Muslim ke konsert berkenaan.

Menurut beliau, konsert itu tidak melanggar Enakmen Kawalan Hiburan Kelantan sebagaimana yang didakwa pihak tertentu memandangkan ianya mempunyai permit.

BBerkaitan

Latest articles