‘Isu Kartel’ IGP patut lapor kepada Suruhanjaya Pasukan Polis – Hamzah

PUTRAJAYA: Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador, perlu melaporkan kepada Suruhanjaya Pasukan Polis (SPP) berhubung dakwaannya mengenai kartel dalam Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan gerakan dalaman pegawai muda PDRM yang mahu menjatuhkan beliau, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainuddin.

Hamzah, yang juga Pengerusi SPP, berkata Abdul Hamid tidak pernah membawa isu itu kepada SPP dan ini adalah kali pertama beliau mendengar ‘ada kartel dalam PDRM.’

“Sekiranya dakwaan Abdul Hamid itu benar, beliau sepatutnya membawa perkara itu dalam mesyuarat SPP.

“Dia tak pernah bawa isu ini dalam SPP padahal SPP adalah suruhanjaya tertinggi dalam perkhidmatan polis,” katanya kepada media selepas melancarkan Bas Mobile Jabatan Pendaftaran Negara di sini hari ini.

Abdul Hamid mendakwa gerakan itu juga adalah kumpulan sama yang mendalangi kartel dalam PDRM dengan hasrat mendominasi pasukan keselamatan negara demi kepentingan mereka.

Ditanya mengenai prestasi Abdul Hamid sebagai Ketua Polis Negara, Hamzah berkata beliau gembira dengan perkhidmatan Abdul Hamid setakat ini.

Abdul Hamid dilantik sebagai Ketua Polis Negara secara kontrak selepas bersara bagi tempoh dua tahun berkuat kuasa 4 Mei 2019 hingga 3 Mei 2021.

BBerkaitan

Latest articles