Bukan Kenaikan Pangkat, Tapi Amanah Untuk Jaga 33 Juta Rakyat Malaysia

KUALA LUMPUR: Pelantikan sebagai Yang di-Pertuan Agong Ke-17 adalah satu tanggungjawab yang besar dan memerlukan pengorbanan masa dan tenaga sebagai ketua negara.

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar juga bertitah bahawa pelantikan itu bukan satu kenaikan pangkat.

Sultan Ibrahim bertitah, keutamaan baginda bukan untuk menjaga kepentingan politik 222 wakil rakyat tetapi 33 juta rakyat Malaysia dan perkara itu akan menjadi kepentingannya.

“Saya merasakan negara pada hari ini telah dijangkiti satu virus yang pernah saya sebutkan dahulu semasa di Pasir Gudang iaitu virus perpecahan.

“Virus ini berpunca daripada pemimpin politik yang sanggup berbalah, caci-mencaci, menabur fitnah dan memecah perpaduan rakyat demi mengejar kuasa dan kedudukan demi kepentingan diri sendiri,” titah baginda menerusi Facebook Sultan Ibrahim Sultan Iskandar.

Sultan Johor bertitah dalam ucapan Majlis Istiadat Sambutan Ulang Tahun Keputeraan Baginda Ke-65 di Dewan Singgahsana Istana Besar Johor Bahru di sini hari ini.

Justeru, baginda menyeru semua pemimpin bertolak ansur dan hormat menghormati di antara satu sama lain untuk meningkatkan kemakmuran serta kesejahteraan hidup rakyat.

BBerkaitan

Latest articles