Tiada Maaf Untuk Penerbit Buku Dengan Grafik Hina Jata Negara

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki menganggap tiada maaf harus diberikan kepada Pengarah dan Pengasas syarikat penerbitan Gerakbudaya, Chong Ton Sin dalam kes pengeluaran buku dengan muka depan yang grafiknya menghina Jata Negara.

Chong hari ini dilaporkan dalam beberapa berita sudah memohon maaf di atas perbuatannya itu tetapi bagi rakyat Malaysia, tidak ada maaf bagimu.

Menurut beliau, lafaz maaf tidak begitu mudah untuk diterima selepas lambang kedaulatan negara dihina sebegitu rupa.

“Kami membaca kenyataan Chong Ton Sin yang dilaporkan Malaysiakini pagi ini bahawa pihaknya tiada niat untuk menghina lambang negara Jata Negara.

BACA JUGA – Kejam! Ibu Bapa Kurung Anak Dalam Kandang Anjing Dikelilingi 700 Haiwan Termasuk Ular

“Kata beliau, “walaupun kami tak sengaja, kalau sudah buat sesiapa rasa kurang senang, ada menyinggung perasaan mereka, itu saya minta maaf”.

“Bagi Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, ini bukan soal “sesiapa rasa kurang senang”. Malah tidak semudah itu lafaz maaf boleh diterima setelah penghinaan terhadap lambang kedaulatan Negara diperlakukan sebegitu rupa,” kata Asyraf Wajdi.

Menurutnya, martabat dan maruah negara seperti Jata Negara tidak sesekali boleh diperlekehkan sewenang-wenangnya.

Malahan undang-undang jelas memperuntukkan Seksyen 5 Akta Lambang dan Nama (Mencegah Penggunaan Tidak Wajar) Pindaan 2016, yang mengenakan hukuman penjara sehingga tiga tahun dan denda sehingga RM 20,000 bagi kesalahan penggunaan lambang negara termasuk jata negara secara tidak wajar.

“Prinsip Undang-undang ada menyebut ‘Ignorantia Juris Non Excusat’ (Ignorance of the Law is No Excuse) bermaksud kejahilan terhadap undang-undang bukan suatu alasan.

“Justeru, Pemuda UMNO Malaysia tetap berpendirian bahawa tindakan tegas harus diambil kepada pihak yang didapati bersalah melakukan penghinaan terhadap lambang kedaulatan Negara termasuklah Jata Negara,” kata Asyraf Wajdi.

Penerbit buku kontroversi Rebirth hari ini memohon maaf berhubung gambar hadapan buku tersebut yang mirip Jata Negara.

BBerkaitan

Latest articles