Tekanan Pada Leher Jadi Sebab Kematian Wanita Disimen

KUALA LUMPUR: Polis mengesahkan kematian seorang wanita yang ditemui disimen dalam kolah mandi di bilik air sebuah rumah di Kampung Pendamar, Klang, Selangor pada Ahad lalu berpunca daripada tekanan pada leher mangsa.

Ketua Polis Selangor, Komisioner Datuk Hussein Omar Khan berkata, keputusan itu diperolehi hasil proses bedah siasat yang dijalankan pasukan patalogi Jabatan Forensik Hospital Shah Alam pada hari ini.

Memetik laporan Malaysia Gazette, Hussein memaklumkan, pihaknya masih tidak dapat menentukan identiti mangsa sama ada warga tempatan atau asing memandangkan mayat sudah mula mereput sehingga menyukarkan proses pengecaman identiti.

“Setakat ini hasil dapatan awal bedah siasat ke atas mayat wanita itu, mangsa dikenalpasti seorang perempuan yang berusia dalam lingkungan antara 20 dan 30 tahun,” katanya hari ini.

Menurut Hussein, keadaan mayat wanita itu yang mula mereput juga menyebabkan cap jarinya gagal diperolehi.

“Begitu juga dengan pengecaman muka mangsa turut tidak dapat dilakukan sekarang dan kita akan menunggu keputusan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) untuk tindakan lanjut.

“Sementara untuk lain-lain perkara dalam kes ini, perlu tunggu hasil soal siasat dan tangkapan baharu polis dalam kes ini,” ujarnya.

Hussein berkata, polis menggiatkan usaha memburu dua suspek lelaki warga asing bernama Ranjit Singh dan Mandeep Singh yang merupakan penyewa di rumah berkenaan antara Ogos 2019 hingga November 2021 bagi membantu siasatan lanjut.

Katanya, siasatan mendapati salah seorang suspek dipercayai telah kembali ke negara asalnya pada September 2023 manakala seorang lagi masih berada di Malaysia.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Klang Selatan, Asisten Komisioner Cha Hoong Fong memberitahu, pakar forensik tidak dapat menentukan masa kematian mangsa kerana proses pereputan menjadikan lambat bagi mayat disimen.

Katanyam sehingga kini seramai 10 individu telah diambil keterangan.

BBerkaitan

Latest articles