Sultan Selangor Ingatkan ADUN Tak Bawa Perangai Tak Bertamadun Dalam Sidang DUN

KUALA LUMPUR: Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor yang akam berlangsung nanti perlu dijalankan dengan tertib dan mengikut peraturan.

Hal itu diingatkan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, selain bertitah bahawa persidangan itu perlu diadakan tanpa dicemari penggunaan bahasa kasar dan tidak sopan, serta perangai-perangai yang boleh dianggap sebagai tidak bertamadun.

Baginda bertitah demikian selepas berkenan menerima menghadap Speaker Dewan Negeri Selangor yang baharu, Lau Weng San di Istana Bukit Kayangan, Shah Alam.

Pada pertemuan ini, baginda menitahkan agar Weng San meneruskan kesinambungan Speaker terdahulu dalam mengendalikan perjalanan sidang dewan dengan adil, lancar dan tidak berat sebelah.

Sultan Sharafuddin turut memberi kredit dan penghargaan kepada speaker-speaker terdahulu dari parti DAP yang dilantik sejak tahun 2008.

Titah baginda, mereka berjaya mengawal keadaan setiap kali sidang berlangsung di dalam dewan yang mulia itu.

Lau Weng San yang juga bekas Ahli Dewan Negeri Banting, dilantik sebagai Speaker Dewan Negeri Selangor berkuatkuasa 19 September 2023 menggantikan Ng Suee Lim.

BBerkaitan

Latest articles