Mara akan siasat dakwaan gangguan seksual, penderaan di sekolah, – Azizah

Majlis Amanah Rakyat (Mara) telah berjanji untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa berhubung pengungkapan beberapa kejadian gangguan seksual di sekolahnya baru-baru ini.

Dalam satu kenyataan, Pengerusi Mara, Datuk Azizah Mohd Dun berkata, agensi itu memandang serius dakwaan ini dan juga telah memulakan siasatan dalamannya terhadap perkara tersebut.

“Mara tidak akan berkompromi dengan sebarang bentuk salah laku yang melibatkan pegawainya, apalagi apa sahaja yang melibatkan keselamatan pelajar di institusi pendidikan Mara,” katanya.

Azizah berjanji bahawa tindakan tegas akan diambil sesuai dengan peraturan dan undang-undang yang ada, untuk memastikan persekitaran pendidikan yang kondusif, aman dan bebas daripada gangguan seksual, dan eksploitasi wanita dan anak-anak.

“Mara akan bekerjasama sepenuhnya dengan pihak berkuasa untuk memastikan imej dan kredibiliti institusi pendidikannya terjaga,” katanya.

Semalam pertubuhan bukan kerajaan All Women’s Action Society, Sisters In Islam, dan Pertubuhan Pembangunan Kendiri Wanita dan Gadis mendesak Kementerian Pendidikan dan Mara hari ini untuk panel siasatan berhubung dakwaan penyalahgunaan dan gangguan seksual oleh guru mereka ke atas pelajar mereka.

Pelajar di Maktab Rendah Sains Mara dikatakan perlu menunjukkan kesan dara dari calitan tisu atau jari, dan ada yang mendakwa diraba pada bahagin sulit untuk memastikan mereka memakai tuala pelekat wanita dan mengelak daripada menyeludup barangan larangan.

Selain itu, mereka diminta untuk membuka pakaian dalam mereka untuk menunjukkan bahawa mereka sedang haid pada bulan puasa untuk tidak berpuasa dan beribadah.

BBerkaitan

Latest articles