Kerajaan Cadang PLKN Dihidupkan Semula, Kem Tentera Antara Lokasi Latihan

KUALA LUMPUR: Selepas beberapa tahun dihentikan, kerajaan bercadang mengembalikan semula Program Latihan Khidmat Negara (PLKN), dengan menyaksikan belia menjalani latihan asas tentera selama 45 hari.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata ini adalah antara cadangan yang dikemukakan oleh jawatankuasa khas yang ditubuhkan untuk melihat semula program itu.

“Kali ini, kami bercadang untuk melakukannya di kem tentera di bawah fasa kedua kerana terdapat banyak kem Askar Wataniah (Wataniah) yang sesuai untuk program itu,” katanya menjawab soalan Syed Ibrahim Syed Noh (PH-Ledang) dalam Dewan Rakyat pada Isnin.

Untuk rekod, PLKN diperkenalkan pada 2004 melibatkan pemilihan rawak belia berumur 18 tahun untuk program wajib tiga bulan.

Bagaimanapun program itu dihentikan pada 2015 dan diperkenalkan semula pada tahun berikutnya dengan penyertaan akan dijadikan pilihan menjelang 2019.

Walau bagaimanapun, ia telah dibatalkan pada Ogos 2018.

Menjelaskan lebih lanjut, Mohamad berkata program yang dihidupkan semula akan lebih menjurus kepada penyediaan latihan tentera kepada golongan muda.

Di bawah cadangan itu, beliau berkata latihan ini akan berada dalam fasa kedua program itu, dan melibatkan mereka yang telah menamatkan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Di bawah fasa pertama, beliau berkata badan beruniform di sekolah akan diberi kuasa untuk menyediakan anggota mereka untuk fasa kedua.

“Sekitar 90 peratus di kem akan lebih banyak latihan tentera manakala 10 peratus akan membina negara,” katanya.

Beliau berkata ketika ini terdapat 13 kem Askar Wataniah di seluruh negara yang boleh memberi latihan kepada kira-kira 20,000 belia setiap tahun.

Mohamad menambah bahawa cadangan itu juga akan membantu menjimatkan kos dalam menjalankan PLKN, menurunkannya kepada kurang RM100 juta setahun daripada RM500 juta sebelumnya.

Beliau berkata satu kertas kerja oleh jawatankuasa itu akan dibentangkan kepada kementerian sebelum diserahkan kepada Majlis Keselamatan Negara untuk kelulusan.

Bagaimanapun, Mohamad tidak menyatakan jangka masa untuk memperkenalkan semula PLKN, dan bersetuju dengan cadangan supaya perkara itu diteliti oleh Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen untuk input lanjut.

BBerkaitan

Latest articles