Jangan ‘Usik’ Guru, Sekolah Dalam Isu Minggu Solidariti Palestin – Menteri

KUALA LUMPUR: Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek mengingatkan semua pihak supaya tidak mengganggu perancangan Kementerian Pendidikan (KPM) dalam menganjurkan Minggu Solidariti Palestin di sekolah.

Beliau menegaskan wakil rakyat kerajaan dan pembangkang harus memberi ruang kepada KPM untuk merancang sebaiknya program berkenaan.

“Jangan kacau kami! Jangan usik guru-guru kami! Yang sini (kerajaan) atau sana (pembangkang), sama. Jangan usik.

“Beri ruang kepada pendidikan ini sebagai satu proses, fahaminya sebagai satu proses penting untuk pendidikan kemanusiaan.

“Sebab itu, saya mengambil semua pandangan. Semua kritikan saya dengar, semua syor, antara lain termasuk daripada Majlis Agama Kristian.

“Mereka menyarankan agar minggu solidariti ini diisi dengan doa mengikut agama masing-masing. Saya terima (cadangan itu),” katanya.

Tegas beliau, ekosistem sekolah yang dinamik, mempunyai pelbagai latar belakang kaum dan agama tidak harus diganggu.

“Dinamika ini hanya ada pada guru untuk kenal pasti apa yang sesuai. Jangan bising, jangan susah hati kalau sekolah tiada takbir, qunut nazilah.

“Ada sebab kenapa ia berlangsung dalam suasana dan aktiviti yang dibenarkan dan bersesuaian dengan sekolah tersebut,” ujarnya ketika menggulung perbahasan mewakili kementeriannya di Dewan Rakyat, hari ini.

BBerkaitan

Latest articles