PRN Melaka: Bersatu Sasar Lima Kerusi BN

MELAKA: Bersatu meletakkan sasaran merampas lima kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dimenangi Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka 2021, selain mempertahankan dua kerusi dan merebut satu lagi kerusi yang dikuasai DAP.

Bagi mencapai sasaran itu, parti berkenaan akan bertanding di lapan kerusi pada PRN 14 November ini, dengan menggerakkan pemimpin dari seluruh negara untuk membantu jentera kempen serta memastikan calon mereka mendapat sokongan sewajarnya.

Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, berkata pemimpin parti dari pelbagai negeri akan ditempatkan di kawasan tertentu sepanjang tempoh berkempen bagi memperkukuh usaha memenangkan calon Bersatu.

Beliau berkata, Bersatu Selangor ditugaskan membantu kempen di Pantai Kundor, manakala pemimpin negeri itu sudah mula digerakkan untuk menyokong calon parti di kawasan berkenaan.

“Kami akan turun ke Melaka dan tinggal di sini sepanjang tempoh kempen. Bersatu Selangor telah ditugaskan ke Pantai Kundor, dan saya telahpun membawa pemimpin dari negeri itu untuk membantu calon-calon kita di sana,” katanya.

Menurut Azmin, pembahagian tugas turut melibatkan kepimpinan Bersatu dari negeri lain bagi memastikan setiap calon menerima sokongan jentera yang mencukupi.

Pemimpin dari Kedah dan Negeri Sembilan akan membantu kempen di Lendu, sementara wakil dari Terengganu dan Pahang ditugaskan ke Gadek.

Sementara itu, jentera dari Wilayah Persekutuan dan Kelantan akan membantu calon di Sungai Udang, manakala pemimpin Pulau Pinang digerakkan ke Pengkalan Batu dan wakil dari Perlis akan memperkukuh kempen di Ayer Keroh.

Dalam PRN Melaka 2021, BN memenangi lima daripada lapan kerusi yang bakal ditandingi Bersatu kali ini, iaitu Kelebang, Lendu, Gadek, Pantai Kundor dan Pengkalan Batu.

DAP pula memenangi Ayer Keroh, manakala Sungai Udang dimenangi Dr Aleef Yusof sebelum beliau menyertai Parti Wawasan Rakyat (Wawasan) pada 2 Oktober lalu.

Bersatu turut meletakkan calon di Bemban, sekali gus menjadikan lapan kerusi sasaran parti itu dalam pilihan raya kali ini.

Senarai calon Bersatu PRN Melaka:

* N04 Lendu – Nazri Ramli
* N07 Gadek – Zamri Abu Bakar
* N11 Sungai Udang – Abdullah Mahadi
* N12 Pantai Kundor – Asmah Samat
* N14 Kelebang – Ali Mohamad
* N15 Pengkalan Batu – Norhizam Hassan Baktee
* N16 Ayer Keroh – Hamnaim Mohamad
* N24 Bemban – Rabaie Ab Hamid

BBerkaitan

Latest articles