Ustaz ‘Liar’, Perdaya Dua Wanita Beri Pinjaman Wang Demi Seks

KUALA LUMPUR: Seorang guru maahad tahfiz didenda RM12,000 oleh Mahkamah Majistret Ayer Keroh hari ini atas pertuduhan memperdaya dua wanita dengan tawaran pinjaman wang sehingga mendorong mangsa melakukan hubungan seks dengannya di sebuah hotel di Bandaraya Melaka.

Tertuduh, Ahmad Saifullah Abdul Khalid, 33, dijatuhi hukuman itu selepas membuat pengakuan bersalah selepas tiga pertuduhan terhadapnya dibacakan oleh jurubahasa mahkamah di hadapan Majistret Sharda Shienha Mohd Suleiman.

Mengikut pertuduhan pertama, tertuduh didapati memperdaya seorang gadis berusia 19 tahun dengan tawaran wang sebanyak RM300 sehingga mendorong mangsa melakukan hubungan seks dengannya.

Bagi pertuduhan kedua, tertuduh yang juga bapa kepada dua anak turut melakukan kesalahan sama dengan tawaran pinjaman wang sebanyak RM2,000 terhadap seorang wanita berusia 33 tahun.

Kedua-dua kesalahan itu masing-masing dilakukan di sebuah hotel di Bandaraya Melaka serta sebuah rumah di Bukit Baru, Melaka Tengah pada 21 Mac dan 1 Oktober 2023 lalu.

Justeru, dia didakwa mengikut Seksyen 417 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga lima tahun atau denda atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Tertuduh turut berdepan satu lagi pertuduhan di bawah Seksyen 292 (a) Kanun Keseksaan kerana memiliki tujuh keping gambar lucah di dalam telefon bimbitnya.

Sabit kesalahan, tertuduh boleh dipenjara sehingga tiga tahun atau denda atau kedua-duanya.

Mengikut fakta kes, tertuduh yang mengenali kedua-dua mangsa menerusi aplikasi WhatsApp dan Omi mengajak mereka melakukan hubungan seks sebelum berjanji akan memberikan pinjaman wang.

Bagaimanapun, wang yang dijanjikan tidak diberikan kepada mangsa sebelum mereka bertindak membuat laporan polis.

Terdahulu, tertuduh yang tidak diwakili peguam merayu hukuman ringan memandangkan dia menanggung kedua ibu bapa, isteri yang sedang belajar serta dua anak yang masih kecil.

Pendakwaan yang dikendalikan Timbalan Pendakwaraya Nor Asnini Kamarudin bagaimanapun memohon hukuman setimpal sebagai pengajaran kepada tertuduh dan juga masyarakat.

Majistret Sharda kemudian menetapkan hukuman denda RM3,500 atau bagi setiap pertuduhan pertama dan kedua serta RM5,000 bagi pertuduhan ketiga.

BBerkaitan

Latest articles