Tuntutan palsu: SPRM tahan 47 individu bantu siasatan

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan 47 individu bagi membantu siasatan kes tuntutan palsu di bawah inisiatif Penjana Kerjaya yang dikendalikan oleh Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).

Memetik sumber dalaman, Utusan Malaysia melaporkan 14 daripada mereka ialah wanita.

Kesemua individu terbabit ditahan di beberapa lokasi berasingan di seluruh negara semasa Op Hire dijalankan dan dijangka direman pada hari ini.

Skandal itu dipercayai membabitkan tuntutan palsu sehingga RM63 juta melalui 51 syarikat yang dikenal pasti oleh agensi antirasuah berkenaan.

“Mereka yang ditahan termasuk pemilik syarikat, pengarah dan pengurus.

“Syarikat yang mengambil bahagian sepatutnya melatih dan menggaji pekerja dalam industri, tetapi sebaliknya mengambil kesempatan daripada inisiatif dengan membuat tuntutan palsu dan menyalahgunakan wang yang diperuntukkan,” kata sumber itu.

Pengarah Kanan Siasatan SPRM Hishamuddin Hashim mengesahkan penahanan itu dengan Utusan tetapi enggan mendedahkan butiran lanjut.

Penjana Kerjaya dilancarkan pada akhir 2020 semasa pentadbiran pimpinan Muhyiddin Yassin untuk menggalakkan peluang pekerjaan berkualiti sekali gus mengurangkan pengangguran.

Program itu menawarkan insentif kewangan kepada majikan, iaitu antara RM600 dan RM1,000 bagi setiap pekerja atau perantis yang diambil bekerja sehingga enam bulan.

Bagaimanapun, program melalui Pelan Pemulihan Ekonomi Negara itu menimbulkan kontroversi sejak itu, dengan lebih 50 individu ditahan untuk siasatan ke atas tuntutan palsu dan penyelewengan dana.

Sejumlah individu juga telah dituduh di mahkamah di seluruh negara.

KOMEN

BERKAITAN

POPULAR

Media Sosial

29,272FansLike
0MembersFollow
48,300FollowersFollow
0FollowersFollow
9,238FollowersFollow
10,400SubscribersSubscribe

Terkini