Tun M Dakwa GTA Demi Bangsa Melayu

KUALA LUMPUR: Gerakan Tanah Air (GTA) yang dipimpin oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad mendakwa perjuangan gerakan itu adalah untuk orang Melayu, bangsa Malaysia dan agama.

“Kita sudah sampai ke tahap yang mana dalam negara yang kaya ini, orang Melayu miskin, orang lain yang kaya.

“Kita bukan nak rampas harta orang lain, kita sanggup berkongsi dengan orang lain, tetapi perkongsian itu hendaklah adil bagi orang Melayu seperti juga kepada orang lain.

“Itulah perjuangan kita dan kita berhasrat mendirikan kerajaan yang bersih yang akan pulihkan semula negara kita,” katanya selepas mempengerusikan Mesyuarat GTA di Yayasan Kepimpinan Perdana, semalam.

Mendakwa pemimpin GTA bersih dari gejala rasuah, Dr Mahathir mendakwa gerakan itu enggan bekerjasama dengan Barisan Nasional (BN) dalam pilihannya akan datang.

Sementara di GTA memaklumkan ia akan meletakkan calon di 120 kerusi Parlimen dan 280 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

Menurut Dr Mahathir, jumlah kerusi itu hanya di Semenanjung dan tidak termasuk Sabah yang didakwa mempunyai ahli Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) paling ramai setakat ini.

“Kita akan bertanding dalam 120 kerusi di Semenanjung dan 280 DUN. Ini tak termasuk (kerusi) di Sabah.

“Di Sabah pun kita dapati banyak sokongan kepada kita dan kita akan tentukan juga mereka akan sedar mengenai masalah yang menimpa orang Melayu dan mereka setakat ini amat berminat bekerjasama dengan kita.

“Bahkan, bagi parti Pejuang yang bilangan ahli terbanyak sekali di Sabah. Kita tak boleh abaikan Sabah,” katanya selepas mempengerusikan Mesyuarat GTA di Yayasan Kepimpinan Perdana di sini hari ini.

Turut hadir, Presiden Pejuang, Datuk Seri Mukhriz Mahathir; Presiden Putra, Datuk Paduka Dr. Ibrahim Ali; Presiden Berjasa, Zamani Ibrahim; Presiden Parti Iman, Datuk Mohammed Mosin Abdul Razak; beberapa wakil NGO dan individu.

BBerkaitan

Latest articles