Tindakan Perundangan Diambil Terhadap Pihat Kaitkan Muhyiddin Dan NIISe

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Pagoh, Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan beliau akan mengambil tindakan undang-undang terharap pihak yang terus mengaitkan dirinya dengan isu pemberian kontrak Sistem Imigresen Bersepadu Nasional (NIISe) kepada IRIS Corporation Berhad yang dikaitkan dengan menantunya

Ketika Muhyiddin meneruskan sesi perbahasan, beliau turut dihujani dakwaan dirinya terlibat dalam pemberian kontrak Sistem Imigresen Bersepadu Nasional (NIISe) kepada IRIS Corporation Berhad yang dikaitkan dengan menantunya, Muhyiddin berkata, pihaknya akan mengemukakan tindakan undang-undang.

“Itu adalah satu fitnah dan pembohongan,” katanya sebagai menjawab pertanyaan Khoo Poay Tiong (PH-Kota Melaka) yang bertanya sama ada Muhyiddin akan mengambil tindakan terhadap tuduhan tersebut ketika sesi perbahasan Usul Menjunjung Kasih dan Perbahasan Titah Diraja di Dewan Rakyat hari ini.

“Kita akan ambil tindakan yang sewajarnya, itu fitnah, bohong,” katanya lagi.

Bukan itu sahaja, Muhyiddin turut menempelak tindakan Perdana Menteri melantik anak sebagai pegawainya.

“Berhentilah bermain politik dan membuat keputusan-keputusan cakap tak serupa bikin. Misalnya, tiba-tiba ada dasar menteri-menteri boleh lantik anak beranak sebagai pegawai.

“Walaupun tidak mengambil gaji, pelantikan ini boleh menimbulkan percanggahan kepentingan, atau dengan izin conflict of interest dan berbaur nepotisme,” katanya.

Ucapan itu dipercayai merujuk kepada pelantikan Nurul Izzah sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada bapanya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bekas Ahli Parlimen Permatang Pauh itu bagaimanapun mengumumkan dirinya tidak lagi memegang jawatan itu, hujung minggu lalu.

Malah Pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu berkata pelantikan Nurul Izzah langsung tiada kaitan dengan keperluan rakyat yang mendedak ketika ini.

“Rakyat bukan nak lihat anak menteri, anak perdana menteri, memegang jawatan dalam kerajaan. Mereka nak lihat menteri dan perdana menteri buat kerja untuk rakyat.

“Apa pengalaman dia, tidak tahu apa-apa pun,” katanya lagi.

Dalam pada itu, Muhyiddin berharap Kerajaan Perpaduan menghentikan aktiviti witch-hunt terhadap pembangkang.

“Melemparkan tuduhan yang bukan-bukan. Kononnya saya seleweng RM600 bilion. Kemudian turun nilainya kepada RM92.5 bilion. Kemudiannya turun lagi kepada RM4 billion hingga RM5 bilion. Yang terakhir RM300 juta.

“Apa ini? Angka yang berubah-ubah ini keluar dari mulut Perdana Menteri sendiri. Seolah-olah Perdana Menteri pun tidak pasti apa yang dia tuduh. Kalau tidak pasti, jangan tuduh sebarangan.

“Saya belum nak ambil tindakan undang-undang kasihan kepada Perdana Menteri baharu, bagi dia peluang dahulu,” katanya lagi.

BBerkaitan

Latest articles