Tiada ‘Ganjaran’ Buat Bekas Pemimpin, Ahli UMNO Yang Kembali Kepada Parti

KUALA LUMPUR: Sebagai sebuah gerakan yang menabur bakti dan kebaikan, UMNO menegaskan mana-mana bekas pemimpin dan ahli parti itu yang telah meninggalkan parti dan ingin kembali semula perlu melalui proses seperti yang tercatat dalam Perlembagaan parti.

Presidennya Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, UMNO perlu berlaku adil dan tegas kepada mereka yang ingin berbuat demikian.

“Namun, andai mereka yang meninggalkan UMNO dan berhasrat kembali, kecil tapak tangan, nyiru kami tadahkan. Namun, parti ini mesti berlaku adil dan tegas.

“Proses penerimaan semula mestia melalui proses seperti dalam perlembagaan UMNO. Diterima hanya sebagai ahli biasa. Tanpa syarat. Tanpa keistimewaan atau kelebihan.

“Ingat, UMNO adalah gerakan menabur bakti dan kebaikan,” kata Ahmad Zahid di media sosialnya.

Terdahulu Ketua UMNO Bahagian Ketereh, Tan Sri Annuar Musa berkata, terdapat beberapa pemimpin kanan Bersatu Johor mengumumkan untuk kembali menyokong UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Annuar berharap kemasukan semula bekas pemimpin itu akan merintis kepulangan dokongan rakyat keseluruhannya kepada UMNO.

“Dalam sejarah politik negara, parti serpihan biasanya berjuang di bawah dokongan personaliti, bukan organisasi atau ideologi,” ujarnya.

BBerkaitan

Latest articles