“Tawan Pengundi Putih”, Pesan Najib Kepada Wanita BN

KUALA LUMPUR: Barisan Nasional (BN) mampu menang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) dengan antara strateginya adalah mendekati para pengundi putih.

Bercakap di Konvensyen Wanita BN, hari ini, Pengerusi Lembaga Penasihat BN, Datuk Seri Najib Razak berkata, sayap wanita gabungan itu perlu menggunakan pendekatan yang bijak untuk menambat hati mereka.

“Ini merupakan cabaran baharu kepada wanita UMNO dan BN. Apa cara kita apa pendekatan kita, kenalah fikir.

“Mungkin pendekatan di kawasan luar bandar boleh diteruskan…tapi di kawasan bandar, pinggir bandar macam mana?”soalnya ketika berucap pada slot Bicara Tokoh, dalam acara yang berlangsung di Dewan Tun Hussein Onn, Pusat Dagangan Dunia itu.

Hadir sama pada Majlis itu Timbalan Pengerusi BN, Datuk Seri Mohamad Hassan dan Ketua Pergerakan Wanita UMNO, Datuk Seri Noraini Ahmad.

Malah untuk menang juga, Najib mengingatkan Wanita BN untuk mencari kaedah yang bersesuaian dengan keadaaan semasa.

“Mungkin kita kena buat program tertentu dengan jawatan kuasa penduduk, perumahan tempatan…mungkin kita kena buat call centre bersama-sama dengan peringkat Bahagian, Pemuda dan Puteri.

“Tapi mesti kita hubungi mereka, mesti kita kenal pasti mereka termasuk sebahgian besar termasuk pengundi luar yang merupakan faktor besar juga dalam menentukan kemenangan.

“Saya tegaskan perkara ini, saya minta kita fikir bersama supaya bacaan pengundi putih tu tepat…jangan tak tepat,” ujarnya.

Najib menegaskan, bacaan yang tepat itu penting penting kerana beliau memiliki pengalaman apabila Pengerusi Perhubungan Negeri pernah menghubunginya menyatakan BN telah menang pada PRU-14 lalu.

Bagaimanapun katanya, satu jam selepas itu maklumat yang diterima bercanggah apabila beliau dihubungi semula dan dimaklumkan bahawa BN telah kalah.

“Dia kata kita menang sebab pengundi putih semua sudah keluar. Soalnya apa sebab…silap tu, bacaan tak tepat, pengundi putih khianat kita atau pun apa?

‘Ini semua kita kena tahu seperti hari mengundi tu…kita semua kena integrated,” tambahnya.

BBerkaitan

Latest articles