Tak Boleh Tangguh PRN Johor Dengan Isytihar Darurat

TANGKAK: Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor hanya dapat ditangguhkan jika negara mengisytiharkan darurat.

Bagaimanapun beliau menegaskan bahawa ia bukanlah langkah yang akan diambil bagi mengurangkan peningkatan kes Covid-19 di seluruh negara.

Ismail Sabri berkata beliau percaya darurat tidak akan dilaksanakan di Johor memandangkan peningkatan kes Covid-19 berlaku di seluruh negara dan bukannya di negeri ini semata-mata.

“Kalau (PRN Johor) nak ditangguhkan, hanya dengan cara umum darurat di negeri Johor itu sahaja, tapi saya percaya perkara ini (darurat) tidak akan berlaku.

“Sebelum ini pun waktu Melaka (PRN Melaka) kes pun ada dan saya sendiri pun pernah mengatakan bahawa kita terpaksa hidup bersama Covid yang dianggap sebagai endemik seperti penyakit-penyakit selesema, denggi dan sebagainya.

“Kita perlu teruskan kehidupan tapi kena kawal dari segi prosedur operasi standard (SOP) dan sebagainya,” katanya pada sidang media selepas program Ramah Mesra Bersama Jentera BN Parlimen Ledang di Dewan Putra Padang Lerek, Tangkak, hari ini.

Hadir sama Menteri Besar Johor, Datuk Seri Hasni Mohammad, Ketua UMNO Bahagian Ledang Datuk Ir. Hamim Samuri, Timbalan Presiden MCA Datuk Dr Mah Hang Soon dan Naib Presiden MIC Datuk M Asojan.

Perdana Menteri berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) semalam yang menggesa kerajaan menangguhkan PRN Johor atau membenarkan parti yang bertanding untuk berkempen secara terbuka.

Majlis Presiden PH itu dilaporkan berkata, langkah itu bagi memastikan tiada pihak menjadikan peningkatan kes Covid-19 sebagai alat bagi tujuan politik walaupun kes jangkitan harian Covid-19 menunjukkan trend peningkatan akibat varian Omicron.

Mengulas lanjut Ismail Sabri berkata, beliau yakin pengisytiharan darurat juga tidak boleh diterima rakyat di seluruh negara kerana akan menjejaskan ekonomi rakyat.

“Kalau (hanya) di Johor darurat, negeri lain tak darurat tak boleh juga dan saya dah katakan kita takkan sekat lagi pergerakan rakyat dari segi rentas negeri, rentas daerah dan sebagainya.

“Jadi tidak ada sebab kita nak isytihar darurat di Johor kerana kes (meningkat) semalam meliputi seluruh negara yang mana saya rasa tidak boleh diterima rakyat perkara (darurat) ini,” katanya.

BBerkaitan

Latest articles