Tahap Kesihatan Kru, Keadaan Pesawat Dalam Keadaan Baik – Laporan Awal Nahas Pesawat TLDM

KUALA LUMPUR: Tahap kesihatan kesemua kru udara yang terlibat dalam nahas dua helikopter Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) bulan lepas, berada dalam keadaan yang baik untuk mengendalikan pesawat.

TLDM dalam kenyataan hari ini memaklumkan perkara itu disahkan menerusi laporan awal insiden berkenaan oleh Lembaga Siasatan, yang turut menyatakan bahawa tahap kelayakan penerbangan kru udara yang terlibat juga masih sah dan tidak tamat tempoh.

Lembaga Siasatan itu turut mendapati kedua-dua helikopter terlibat iaitu Helikopter Operasi Maritim (HOM-AW139) dan Fennec, disahkan berada dalam keadaan airworthy (selamat untuk terbang) semasa hari kejadian.

“Kerja-kerja selenggaraan kedua-dua pesawat disahkan dilaksanakan mengikut prosedur dan rutin yang ditetapkan oleh pihak Pengeluar Peralatan Asal (OEM).

“Keadaan cuaca pada hari kejadian adalah baik dan sesuai untuk melaksanakan penerbangan,” menurut kenyataan itu.

Laporan interim itu membabitkan dua helikopter TLDM yang mengorbankan 10 pegawai dan anggotanya pada 23 April lalu.

Kata kenyataan itu lagi, pesawat HOM AW139 mempunyai ‘black box’, manakala pesawat Fennec yang dikeluarkan pada 2003 iaitu 21 tahun lalu tidak dilengkapi dengan peralatan tersebut.

Menurutnya, data yang telah dianalisis daripada Multi Purpose Flight Data Recorder (black box) pesawat HOM AW139 telah diterima pada 3 Mei daripada pihak OEM untuk penilaian lanjut oleh Lembaga Siasatan.

Jelasnya lagi, Lembaga Siasatan yang ditubuhkan dianggotai oleh seramai sembilan pegawai TLDM yang pakar dalam penerbangan dan kejuruteraan udara.

“Lembaga Siasatan ini turut mendapat bantuan dari Markas Tentera Udara – Directorate General Technical Airworthiness (DGTA) dan doktor perubatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

“Selain itu, kerjasama, kepakaran serta pandangan daripada pihak OEM iaitu Leonardo Helicopter dan Airbus Helicopter turut dirujuk bagi melengkapkan siasatan termasuk analisis penuh rakaman Multi Purpose Flight Data Recorder pesawat HOM,” ujar kenyataan itu.

Menurut kenyatan itu lagi, Lembaga Siasatan sedang meneruskan siasatan bagi mengenal pasti punca atau faktor yang telah menyumbang kepada insiden tersebut.

Perkara yang diteliti merangkumi aspek analisis semula profil penerbangan pada hari kejadian dengan mensimulasikan profil tersebut menggunakan simulator penerbangan dan pesawat sebenar.

Selain itu katanya, bantuan dan pandangan daripada pihak Airbus Helicopter digunakan sekiranya terdapat data-data pada peralatan pesawat Fennec yang dapat membantu siasatan.

“Lembaga Siasatan akan terus mengenal pasti aspek-aspek berkaitan yang perlu diteliti dengan lebih mendalam dan menyediakan laporan akhir secara menyeluruh dan terperinci.

“TLDM memberi jaminan bahawa siasatan dilaksanakan dengan telus dan komprehensif bagi mengenal pasti punca sebenar kejadian.

“Lembaga Siasatan kini sedang berusaha untuk menyiapkan laporan akhir yang dijangka siap pada 29 Mei 2024,” ujarnya.

Sementara itu, katanya, TLDM akan terus berusaha untuk memastikan aspek kebajikan ahli keluarga mangsa nahas diuruskan dengan sebaiknya.

Menurut kenyataan itu lagi, kebajikan waris terutama berhubung dengan ganjaran dan faedah-faedah sesuai dengan kelayakan masing-masing akan dipastikan diterima sepenuhnya.

BBerkaitan

Latest articles