Syarat Lengkap Vaksinasi Tak Semestinya Perlu Dos Penggalak – KKM

 

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak bercadang menjadikan pengambilan dos penggalak sebagai syarat wajib buat masa ini untuk melengkapkan dos vaksin COVID-19 bagi rakyat negara ini, demikian menurut Timbalan Menteri Kesihatan II, Datuk Aaron Ago Dagang.

“Walaupun peratusan (penerimaan) dos penggalak agak perlahan iaitu hanya 10.83 peratus sahaja setakat ini, tetapi kita tidak boleh jadikan booster (dos penggalak) sebagai wajib.

“Tetapi dengan munculnya varian yang membimbangkan (VOC) Omicron, kita sarankan agar dos penggalak ini diambil,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Terdahulu, Ahli Parlimen Tebrau, Steven Choong Shiau Yoon bertanyakan mengenai kriteria ditetapkan kerajaan dalam menjadikan dos penggalak sebagai syarat lengkap vaksin COVID-19 susulan terdapat 30 hingga 40 peratus penerima dua dos vaksin menolak untuk mengambil dos penggalak.

Mengulas lanjut, Aaron berkata, KKM akan terus giat melaksanakan langkah dan kempen bagi memastikan penerima dos lengkap vaksin menerima dos penggalak.

BBerkaitan

Latest articles