Shahidan, Syed Saddiq ‘Ahli Politik Terdesak’

KUALA LUMPUR: Adalah pelik mengapa Ahli Parlimen Arau, Tan Sri Shahidan Kassim dan Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman hanya mendiamkan diri apabila mahkamah melepas dan membebaskan Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin daripada empat pertuduhan rasuah.

Setiausaha Veteran UMNO, Datuk Mustapha Yaakub berkata, sedangkan kedua-dua mereka boleh mempersoal sama ada kerajaan terlibat dalam keputusan tersebut, sekiranya Shahidan dan Syed Saddiq benar-benar mahu menegakkan keadilan.

Merujuk keadaan itu, Mustapha percaya sama ada Shahidan dan Syed Saddiq adalah mewakili kumpulan ‘desperado’ pembangkang yang sedang mencuba dengan berbagai cara untuk mensabotaj Kerajaan Perpaduan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Mereka tertekan dengan kegagalan menjanjikan kerajaan akan tumbang selepas pilihan raya negeri (PRN) lalu.

“Mereka malu. Jadi untuk menutup perasaan malu itu maka mereka bangkitkan isu mahkamah melepas tanpa dibebaskan (DNAA) Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Mustapha mengulas mengenai tindakan Shahidan dan Syed Saddiq yang berterusan mengkritik keputusan Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Johari Abdul menolak usul tergempar Ahli Parlimen Machang, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal semalam.

Melalui usul tersebut, Wan Ahmad Fayshal mencadangkan agar Peguam Negara dipanggil untuk menjelaskan keputusan DNAA Ahmad Zahid daripada 47 pertuduhan berkait Yayasan Akalbudi.

Hari ini, sidang Dewan Rakyat kecoh lagi apabila Shahidan berkeras meminta kerajaan menyatakan hala tuju kes tersebut manakala Syed Saddiq pula mempersoalkan sama ada wakil rakyat pembangkang kini dibisukan kerana tidak boleh mengkritik kerajaan.

Mustapha memberitahu, Shahidan sepatutnya tahu keputusan DNAA Ahmad Zahid melibatkan Peguam Negara dan mahkamah justeru ia bukan keputusan kerajaan atau Anwar.

Beliau mendakwa, Shahidan sengaja mahu mengheret kerajaan dalam keputusan tersebut apabila sengaja membangkitkan isu itu setelah usul tergempar Wan Ahmad Fayhsal ditolak oleh Johari.

“Keputusan Speaker Dewan Rakyat adalah tepat kerana tiada kepentingan usul itu untuk dibahaskan.

“Shahidan mungkin kecewa dengan keputusan itu dan sengaja membuat kacau di dalam Dewan Rakyat,” jelasnya.

Mustapha berkata, dakwaan Syed Saddiq kononnya kerajaan mahu membisukan ahli Parlimen adalah alasan yang dangkal, mentah dan kebudak-budakan.

“Apakah selama ini pembangkang ditegah dari berucap di dalam dewan?

“Malah merekalah yang banyak bercakap dan membuat kacau serta mengganggu perjalanan dewan,” katanya.

Beliau menambah, Syed Saddiq sepatutnya tahu proses perjalanan Dewan Rakyat memandangkan Presiden Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) itu pernah berada dalam kerajaan dan menjadi menteri.

“Tapi, setelah beliau tidak lagi menjadi sebahagian daripada kerajaan, beliau berlagak sebagai pembangkang yang tidak waras,” jelasnya.

BBerkaitan

Latest articles