Serangan PH Terhadap FGV dan FELDA : Apa Agenda Utama?

Sejak beberapa hari ini, boleh dilihat PH berusaha untuk menjatuhkan kredibiliti FGV dan FELDA dengan pengumuman Mesyuaray Agung FGV untuk menaikkan elaun Pengerusi FGV sebanyak RM 15,000 sebulan.

Namun tohmahan ini menyimpang apabila Pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan dan Portal Berita Pro PH cuba mengelirukan rakyat dan peneroka FELDA kononnya Elaun Pengerusi FELDA dinaikkan.

Walhal FELDA adalah Badan yg menjaga FELDA dan Peneroka sedangkan FGV adalah syarikat yang disenaraikan di Bursa Saham.

Apa Motif PH Menyerang FGV?
Kalau kita lihat, elaun Pengerusi dan BOD FGV tidak pernah dinaikkan sejak 10 tahun lalu.
Dan kenaikan elaun ini adalah untuk kenderaan yang digunakan bagi urusan pengerusi FGV. Faktanya elaun sebenar Pengerusi FGV telah berkurang dari 70k kepada 40k kerana bayaran elaun kereta ditukar menjadi Fi Pengerusi FGV

FGV merupakan antara syarikat terbesar yang mempunyai modal yang tinggi. Sejak PH ambil alih kerajaan pada 2018, boleh dilihat prestasi FGV menurun. Berikut prestasi kewangan FGV

infografik keuntungan FGV

2017 : Untung Bersih 130.928 Juta
2018 : Rugi Bersih 1.080 Billion
2019 : Rugi Bersih 242 Juta
2020 : Untung Bersih 150.02 Juta
2021 : Untung Bersuh 1.175 Billion

FGV kembali mendapat keuntungan luar biasa setelah alamai kerugian pada tahun 2018 & 2019 semasa zaman pentadbiran PH.

Kalau dilihat, FGV tiba-tiba rugi dizaman pemerintahan PH dan Taikon besar yang semua tahu rapat dengan pemimpin PH iaitu Syed Mokhtar Al Bukhari menyatakan hasrat untuk mengambil alih dan memiliki FGV yang merupakan aset penting FELDA sendiri. Malah, kerajaan PH ketika itu menyatakan hasrat kemungkinan untuk menjual FGV kepada Syed Mokhtar.

Kalau benar FGV ini syarikat yang terus dan tak menguntungkan, mengapa Taikon besar ini ingin membeli aset utama FELDA ini?

Mungkin pemegang saham FGV rasa rugi melihat kenaikan elaun 15 ribu sebulan pengerusi FGV ini, tapi bayangkan jika FGV dijual seperti hasrat PH, rakyat dan peneroka rugi Billion ringgit.

Mengapa ketika itu pemimpin-pemimpin PH berdiam diri sahaja dan tidak mengamuk seperti hari ini?
Adakah ini hanyalah langkah untuk memburuk-burukkan FGV dan FELDA serta tindakan untuk menganaktirikan FELDA sepertu yang dilakukan oleh PH?

Tindakan ini hanyalah propaganda politik yang dimainkan untuk menaikkan kemarahan rakyat terhadap FELDA dan FGV yang kini kembali pulih dengan keuntungan hingga 8 kali ganda berbanding zaman PH.

Semoga FGV kembali pulih dan menjadi penyumbang utama kepada hasil FELDA dan FELDA kekal menjadi pemilik saham majoriti FGV.

FGV Kecewa Dengan Tindakan US Yang Tidak Berasas

BBerkaitan

Latest articles