Selangor Teroka Hutan Paya Gambut Tanpa EIA, kata kumpulan alam sekitar

KERJA membersihkan kira-kira 970 hektar hutan paya gambut di Sabak Bernam, Selangor oleh sebuah agensi kerajaan negeri sudah dimulakan walaupun tidak ada laporan penilaian impak alam sekitar (EIA) yang disediakan, kata kumpulan pemuliharaan hijau.

Memetik laporan Portal The Malaysia insight Gabungan untuk Perlindungan Hutan Selangor yang terdiri daripada Pusat Alam Sekitar Global (GEC), Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Treat Every Environment Special (TrEES) mendesak kerajaan Selangor untuk menghentikan segera aktiviti pembalakan kerana kawasan di situ merupakan bahagian penting dari Hutan Paya Gambut Selangor Utara.

Kerja-kerja pembersihan oleh Perbadanan Kemajuan dan Pertanian Selangor (PKPS) akan membersihkan hampir 1,000 hektar hutan paya gambut yang merupakan habitat penting bagi spesies hidupan liar dan ikan yang jarang ditemui di tempat lain, kata gabungan itu.

“Pembalakan dan pembersihan hutan sudah dilakukan walaupun belum ada laporan EIA yang disediakan,” katanya.

Mereka berkata bahawa kajian EIA adalah wajib di bawah Perintah EIA 2015 untuk semua projek yang mencadangkan untuk pembersihan dan pengeringan lebih 20 hektar hutan paya gambut untuk pertanian atau kegunaan lain.

“Kami mengesan pembersihan kira-kira sebulan lalu tetapi tapak tersebut telah dibersihkan lebih awal sebelum dikesan,” katanya sambil menambah bahawa GEC mempunyai pasukan pemantau yang memeriksa kawasan itu sebulan sekali.

Gabungan itu mengetahui bahawa PKPS sebelum ini merancang untuk mengembangkan lokasi penanaman kelapa sawit tetapi mengabaikan cadangan itu selepas mengesahkan bahawa dasar penggunaan tanah nasional tidak membenarkan pembangunan perkebunan kelapa sawit di tanah gambut.

Menteri Besar Selangor Amirudin Shari bulan lalu merasmikan projek Selangor Smart Agro Park (SSAP) yang menurutnya akan meningkatkan keselamatan makanan untuk rakyat.

“PKPS mula menyiapkan EIA untuk projek kelapa sawit sebelum ini tetapi diabaikan ketika mengubah jenis projek – walaupun EIA adalah wajib untuk semua skim/projek pertanian lebih dari dari 20 hektar di hutan paya gambut,” kata gabungan itu.

Mereka berpendapat bahawa tapak yang dicadangkan itu mempunyai kepentingan global untuk biodiversiti tanah gambut dengan ekosistem unik yang menampung banyak spesies yang hampir terancam dan terjejas di seluruh dunia.

Ini termasuk mamalia yang jarang dijumpai seperti harimau kumbang, beruang matahari dan tapir. Hutan paya gambut juga merupakan habitat utama burung enggang dan banyak lagi spesies burung yang terancam.

Kawasan ini telah ditetapkan sebagai Kawasan Sensitif Alam Sekitar di bawah Rancangan Fizikal Negara 3 (2016-2020).

“Selain itu kawasan itu ditentukan untuk perlindungan di bawah Rancangan Struktur Negeri Selangor 2035,” kata gabungan itu.

Kawasan paya gambut juga penting untuk penyimpanan karbon dengan kedalaman kira-kira enam meter, menyimpan lebih dari tiga juta tan karbon sama bersamaan dengan 12 juta tan karbon dioksida bernilai minimum RM240 juta.

“Sehubungan dengan itu, usaha perlu dimulakan untuk mendapatkan dana kerajaan dan antarabangsa untuk melindungi tanah paya gambut agar dapat memenuhi Perjanjian Paris dan juga menangani perubahan iklim global,” kata gabungan itu.

Mereka juga memberi amaran bahawa saliran di kawasan ini akan menyebabkan tanah gambut mendap yang akan meningkatkan risiko banjir di sepanjang jalan Tanjung Malim-Sabak Bernam serta ladang kelapa sawit PKPS yang berdekatan.

“Ini juga akan meningkatkan risiko kebakaran tanah gambut dan kerosakan Hutan Simpan Sungai Karang yang berdekatan,” kata gabungan itu

BBerkaitan

Latest articles