Sanusi Celupar Pertikai Pemilihan MB Oleh Sultan Selangor

KUALA LUMPUR: Dimana keberanian pimpinan Perikatan Nasional (PN) selepas Pengarah Pilihan Rayanya, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor mempersoalkan kewibawaan Sultan Selangor dalam memilih Menteri Besar Selangor pada ceramah Jelajah Selangor Baharu baru-baru ini?

Itu persoalan yang dibangkitkan Setiausaha Pengelola Majlis Pimpinan PKR Selangor, Saifuddin Shafi Muhammad berhubung satu klip video yang tular memperlihatkan Menteri Besar Kedah itu menyoal tindakan Sultan Selangor itu.

Saifuddin menyifatkan kenyataan Muhammad Sanusi mengecewakan dan mengejutkan, apabila menyatakan Sultan Kedah tidak akan memilih seorang pemimpin seperti Datuk Seri Amirudin Shari untuk menerajui Selangor sebagai Menteri Besar.

“Umum mengetahui bahawa pelantikan Menteri Besar adalah kuasa dan budi bicara Sultan Selangor seperti yang termaktub dalam Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor 1959.

“Namun yang lebih dikesalkan adalah sehingga kini tidak ada kelibat dan suara berani pimpinan PN Negeri Selangor yang menempelak sikap kurang ajar Sanusi. Adakah mereka ini tidak berani bersuara kerana mereka sedar bahawa mereka bergantung penuh pada Sanusi untuk menarik orang datang mendengar ceramah mereka?

“Apakah Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang sepentas dengan Sanusi pada malam itu tidak ada keberanian untuk menegur individu yang secara terang-terangan memperlekehkan institusi Kesultanan Selangor?

“Amat malang apabila mantan Menteri Besar sendiri seolah olah bersetuju dengan keceluparan Sanusi,” katanya dalam kenyataan.

Saifuddin secara sinis menyatakan kebisuan Mohamed Azmin terhadap keceluparan Muhammad Sanusi berkemungkinan kerana sedar dirinya sudah hilang pengaruh dan sokongan, bukan setakat orang di Gombak, bahkan seluruh negeri Selangor.

“Atau adakah kerana Azmin juga bersikap biadab dengan Sultan Selangor apabila mendahului baginda dalam mengumumkan tarikh pembubaran Dewan Negeri Selangor, maka perbuatan kurang ajar kepada istana dianggap biasa oleh beliau?

“Jika Azmin Ali pun tidak berani, apakah yang rakyat Selangor boleh harapkan kepada pimpinan PN Selangor seperti Dr. Afif Bahardin, Dr. Yunus Hairi dan juga Tan Sri Noh Omar?

“Inikah muka-muka yang boleh rakyat Selangor berikan kepercayaan dalam mengemudi negeri bermaruah seperti Selangor Darul Ehsan?” soalnya.

Kata Saifuddin lagi, ketika ini rakyat Selangor menanti menunggu permohonan maaf daripada Muhammad Sanusi atas sikap kurang ajar beliau.

“Sekurang-kurangnya harap pimpinan PN Selangor ada keberanian untuk menegur Sanusi dan memadam aib derhaka yang dilontarkan oleh orang luar kepada wibawa Kesultanan Selangor dan maruah rakyat negeri ini,” tegasnya.

BBerkaitan

Latest articles