Sajat Tukar Identiti, Jadi “Bella” Sepanjang Di Thailand

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) memaklumkan pihaknya sedang melakukan proses permohonan ekstradisi bagi membawa pulang usahawan kosmetik dalam buruan, Nur Sajat daripada Thailand.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Abd Jalil Hassan dalam masa yang sama memberitahu bahawa proses itu akan mengambil masa kerana membabitkan pelbagai agensi berkaitan termasuk Jabatan Peguam Negara selain pihak berkuasa Thailand.

“Sebab itu, saya tidak boleh beri jangka masa bila Nur Sajat akan dibawa pulang. Saya juga tidak boleh sahkan usahawan kosmetik itu akan dibawa pulang dalam masa terdekat ini.

“Permohonan ekstradisi ada prosesnya. Apabila kita membuat permohonan, pihak berkuasa Thailand juga perlu meluluskannya bagi membolehkan Nur Sajat dibawa pulang,” dia dipetik sebagai berkata kepada BH, semalam.

Terdahulu, Sajat dilaporkan ditahan imigresen Thailand pada 8 September, selain diheret ke mahkamah dan dibebaskan pada 10 September dengan jaminan AS$2,000 (RM8,343) serta diminta melapor diri kepada pihak imigresen setiap 14 hari.

Memetik laporan Harian Metro, usahawan berkenaan turut bertindak  menukar namanya dengan menggunakan  gelaran “Bella” selepas melarikan diri ke Bangkok – yang mana nama berkenaan digunakan dalam kalangan rakannya yang juga terdiri daripada kalangan mak nyah.

Bagi mengelakkan dirinya ditangkap pihak berkuasa juga, Sajat turut menggunakan pembantunya di Malaysia untuk memuat naik status media sosial, bagi menggambarkannya berada di negara ini.

“Dia gunakan pembantu untuk muat naik statusnya di Instagram konon ada di Danga Bay, Johor pada 28 Ogos lalu.

“Dia sangat licik, perkongsiannya itu kemudian dipetik portal media.

“Kita percaya itu hanya tindakannya untuk mencabar pihak berkuasa negara ini kerana kita sudah dapat maklumat dia lolos ke Thailand pada awal Mac lalu,” katanya.

Terdahulu, Sajat diburu polis Malaysia selepas menjadi suspek kes menghalang tugas penjawat awam.

Mahkamah syariah di Selangor juga mengeluarkan waran tangkap terhadapnya selepas gagal hadir untuk prosiding kes lelaki berpakaian wanita.

Media melaporkan dia melarikan diri daripada Malaysia dengan memakai purdah dan menggunakan bantuan individu yang mahir dalam selok-belok sempadan serta mempunyai kerakyatan bertindih (Malaysia dan Thailand).

Komen

Berkaitan

Media Sosial

19,954FansLike
3,873FollowersFollow
21,200SubscribersSubscribe

Terkini