Rumah Pondan Jadi Lokasi Persembunyian Long Tiger

ALOR SETAR: Sumber polis memaklumkan suspek warganegara Rohingya yang dikenali Long Tiger yang ditahan semalam, menyembunyikan diri di rumah seorang pondan di Jalan Kuala Ketil.

Sumber turut memaklumkan Long Tiger atau nama Abdul Hamim Ab Hamid, 33, bertindak cuba melarikan diri dengan memanjat bumbung, namun tergelincir jatuh di lantai dapur, dalam operasi yang dijalankan jam 3 petang semalam.

Polis Bukit Aman dan Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor yang melakukan risikan menerima maklumat mengatakan Long Tiger bersembunyi di sebuah rumah.

“Bertindak daripada maklumat itu, sepasukan polis bergegas ke rumah terbabit, namun penghuninya enggan membuka pintu. Ketika itu, Long Tiger dilihat sudah memanjat bumbung untuk meloloskan diri.

“Anggota polis terpaksa memecahkan pintu dan mengarahkan Long Tiger turun daripada bumbung, namun dia tergelincir dan terjatuh,” katanya.

Sumber berkata, akibatnya Long Tiger mengalami kecederaan di kepala dan anggota badan kerana terjatuh daripada bumbung rumah terbabit.

“Selain Long Tiger, polis turut menahan penghuni rumah terbabit yang juga seorang pondan berusia 40-an kerana didapati cuba melindungi lelaki berkenaan,” katanya.

Long Tiger pada 15 Disember lalu jam 11.55 pagi meloloskan diri melalui pintu utama Mahkamah Majistret Tangkak, Johor sebelum perbicaraan bermula.

Sejak kehilangannya, Long Tiger menjadi buruan polis selain peguam mewakilinya, Datuk Sharudin Ali turut menarik diri daripada mewakilinya.

Dua anggota polis turut digantung tugas bagi membantu siasatan berhubung insiden berkenaan kerana disyaki terbabit secara langsung atas kesalahan cuai sehingga menyebabkan tahanan itu melarikan diri.

BBerkaitan

Latest articles