Rekod Kalah Di Melaka, Sarawak Punca Warisan Enggan Kerjasama Dengan PH

JOHOR BAHRU: Kekalahan Pakatan Harapan (PH) dalam dua siri Pilihan Raya Negeri (PRN) sebelum ini jelas menunjukkan rakyat tidak lagi menyokong gabungan politik pembangkang berkenaan.

Sehubungan itu, Presiden Warisan, Datuk Seri Shafie Apdal menyifatkan tiada guna untuk pihaknya bekerjasama dengan PH dalam PRN Johor kali ini.

“Kita nak lahirkan sebagai pembangkang yang bersatu di Melaka. Apa yang berlaku di Melaka? Kita tidak bertanding, kita beri sokongan kepada Pakatan Harapan. Di sarawak begitu juga kita beri sokongan kepada Pakatan Harapan. Jelas rakyat menolak.

“Bukan lagi menjadi pilihan. Kenapa? Sebab kita telah membuat banyak janji yang kita tidak boleh penuhi. Apa yang berlaku? Banyak pertengkaran, perebutan.

“Kenapa? Sebab mereka didorong oleh kepentingan peribadi dan kuasa sehingga tidak berupaya menunaikan janji-janji dan rakyat menentukan,” kata Shafie dalam majlis Pengumuman Calon Warisan PRN Johor.

Berucap lebih lanjut, Shafie menyifatkan penyertaan Warisan kali pertama dalam PRN di Semenanjung sebagai detik bersejarah, meskipun parti itu diumpamakan sebagai ‘parti nyamuk’.

“Parti Warisan dilahirkan di Sabah dianggap sebagai nyamuk yang kecil. Nyamuk yang kecil tapi mereka lupa nyamuk ini yang kecil boleh mengigit orang jadi malaria ada yang mati.

“Di Semenanjung kita berupaya mengubah landskap politik. Kita menyumbang kepada kejatuhan Barisan Nasional pada PRU-14 yang berhadapan dengan dua masalah besar 1MDB dan GST,” katanya.

BBerkaitan

Latest articles