Rakan niaga HWGB – EBI tunggu kelulusan ujian vaksin COVID-19

KUALA LUMPUR: Anak syarikat milik penuh Ho Wah Genting Bhd, HWGB Biotech Sdn Bhd berkata, Laporan Interim Ujian Klinikal Fasa Empat Vaksin COVID-19 yang dijalankan rakan usaha samanya yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS), E-MO Biology Inc (EBI) sedang menunggu kelulusan pihak Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan AS (FDA).

Menerusi kenyataan hari ini, Pengarah Urusan EBI, Dr Xie QiYi, berkata ia sudah menyelesaikan kajian peringkat pertama ujian klinikal fasa empat dan syarikat itu bersedia untuk memperluaskan ujian selepas menerima kelulusan FDA.

“Kumpulan ini berhasrat mengembangkan kajian kohort itu kepada 300 subjek selepas kejayaan 25 subjek perintis yang mendaftar.

“Tiada kesan buruk dilaporkan oleh subjek yang mendaftar sekali gus membuktikan kami ke arah hala tuju yang tepat dan akan meneruskan kajian ini kepada kumpulan yang lebih besar dan pelbagai,” katanya.

EBI akan dapat memulakan kajian kepada kumpulan lebih besar dengan penambahan 275 subjek yang akan dikategorikan mengikut umur dan bangsa atau etnik.

Menurutnya, kejayaan cemerlang yang diumumkan dalam peringkat pertama kajian itu menunjukkan 100 peratus daripada subjek menghasilkan tindak balas imun bahawa ‘recognised protein’ (RdRp) bagi kedua-dua poliovirus dan SARS-Cov-2 dalam sampel darah mereka selepas pemvaksinan.

Komen

Berkaitan

Media Sosial

19,954FansLike
3,790FollowersFollow
20,800SubscribersSubscribe

Terkini