Program Dermasiswa B40 TVET Dilancarkan

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju melaksanakan Program Dermasiswa B40 TVET, sebagai satu inisiatif meningkatkan motivasi dan galakan pelajar untuk memilih bidang Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET).

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pelaksanaan program itu khusus untuk pelajar B40 yang mengikuti pengajian dalam bidang TVET di IPTA bawah seliaan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) tahun ini.

“Pengambilan pertama akan melibatkan 1,000 orang pelajar dan Kerajaan menjangkakan program ini melibatkan implikasi kewangan berjumlah RM36.41 juta bagi setiap pengambilan.

“Saya yakin, program ini menawarkan lebih banyak peluang kepada anak-anak Keluarga Malaysia, terutamanya daripada kumpulan B40 mendapat akses pendidikan di peringkat lebih tinggi, seterusnya membina kerjaya dalam bidang TVET,” katanya.

Perkara itu dimaklumkan Ismail Sabri ketika merasmikan Minggu TVET Negara 2022 di Politik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah hari ini.

Turut hadir Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin; Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad; Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan; Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

BBerkaitan

Latest articles