‘Ponteng’ Lebih Enam Bulan, Kerusi DUN Batang Kali Milik Pejuang Diisytihar Kosong

KUALA LUMPUR: Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Ng Suee Lim mengisytiharkan kerusi DUN Batang Kali sebagai kosong berkuatkuasa 28 Januari lalu.

Ia ekoran penyandangnya, Harumaini Omar yang mewakili Pejuang tidak hadir ke sidang DUN Selangor melebihi tempoh enam bulan.

Suee Lim berkata, pengisytiharan itu, dilakukan mengikut peruntukan di bawah Perkara LXIX Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959.

“Ahli Undangan Dewan Negeri (ADUN) Batang Kali, Yang Berhormat (YB) Harumaini Omar didapati tidak hadir tanpa kebenaran tuan speaker pada keseluruhan Persidangan Dewan dari 23 hingga 30 November 2022, 1 hingga 2 Disember 2022 dan 5 hingga 6 Disember 2022,” katanya dalam sidang media, hari ini.

Tambahnya, tiada rekod dalam Pejabat DUN Selangor dan Pejabat Speaker yang menunjukkan bahawa, Harumaini telah memohon kebenaran daripada speaker untuk tidak hadir pada Persidangan Dewan untuk tempoh berkenaan.

“Berdasarkan rekod penyata rasmi dan buku kehadiran, tarikh akhir kehadiran YB Harumaini ke persidangan dewan adalah pada 27 Julai 2022. Memandangkan tempoh enam bulan dikira bermula dari tarikh 28 Julai 2022, maka seperti yang diperuntukkan di bawah Perkara LXIX Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959, tempoh ketidakhadiran YB Batang Kali telah melebihi enam bulan,” katanya.

“Maka, pada menjalankan kuasa saya sebagai Speaker DUN Selangor di bawah Perkara LXIX Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959, saya dengan ini mengisytiharkan bahawa kerusi YB Harumaini adalah kosong berkuatkuasa dari 28 Januari 2023. Diisytiharkan di Shah Alam pada 16 Februari 2023,” katanya.

Ng berkata, notis kekosongan kerusi berkenaan akan dihantar kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam masa terdekat dan Harumaini akan mengetahui berkenaan kekosongan itu melalui sidang media berkenaan pengisytiharan itu pada hari ini.

Ditanya adakah Harumaini pernah berhubung dengan pihak Speaker DUN berkenaan ketidakhadiran beliau, Ng berkata, beliau tidak menerima sebarang surat atau dihubungi oleh Harumaini.

“Kalau tidak hadir beliau kena tulis surat kepada Setiausaha DUN Selangor untuk tidak hadir kerana ada masalah atau sebagainya, perlu dimaklumkan (kepada DUN),” katanya.

Beliau menjelaskan pengisytiharan tersebut dibuat pada hari ini, selepas melalui proses yang tertib dan teratur termasuk mendapat ulasan dan nasihat daripada kamar penasihat undang-undang negeri.

Dalam pada itu katanya, segala gaji dan elaun Harumaini akan diberi sehingga Januari dan bermula Februari ini, segala pembayaran gaji dan kebajikan beliau sebagai ADUN akan dihentikan, namun pencennya tidak terjejas.

Beliau berkata, Harumaini tidak dibenarkan untuk membuat rayuan di atas pengisytiharan itu serta dilarang hadir ke sidang DUN Selangor yang bermula pada Mac 13 depan.

Katanya, pengisytiharan kekosongan itu ialah kali kedua yang dilakukan DUN Selangor.

“Kita juga ada rekod kes duluan iaitu pada 19 Januari 2011 Speaker DUN Selangor, Datuk Teng Chang Khim ketika itu mengisytiharkan kekosongan kerusi Pelabuhan Klang, yang disandang Badrul Hisham Abdullah menggunakan peruntukan yang sama, ini kes yang kedua berlaku,” katanya. – Bernama

BBerkaitan

Latest articles