Polis sita kereta rasmi kerajaan negeri disimpan Norhizam

BUKIT BERUANG –  Polis menyita kereta rasmi Kerajaan Negeri Melaka daripada Datuk Norhizam Hassan Baktee semalam, kata Ketua Polis Melaka, Datuk Wira Abdul Majid Mohd Ali .

Memetik laporan Melaka hari ini, tindakan yang diambil oleh pihak berkuasa itu dibuat selepas bekas Exco dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Batu itu didapati gagal memulangkan kereta Toyota Camry, nombor pendaftaran MAL 3 berwarna hitam.

Abdul Majid berkata, terdahulu pihaknya menerima laporan daripada seorang kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SKN) mengenai kenderaan rasmi itu yang tidak dipulangkan oleh Norhizam.

Siasatan awal mendapati satu surat arahan untuk memulangkan kenderaan tersebut dikeluarkan oleh ketua penolong setiausaha kanan kerajaan negeri pada 5 Oktober lalu dan diserahkan kepada pegwai khas Norhizam.

“Ekoran laporan itu, pihak Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) negeri membuka kertas siasatan di bawah Seksyen 403 Kanun Keseksaan iaitu kesalahan menyalahgunakan harta secara tidak jujur.

“Setakat ini seramai lima saksi telah dirakam percakapan bagi membantu siasatan kes terdiri daripada kakitangan pejabat SKN.

“Pihak polis juga akan memanggil lebih ramai saksi untuk membantu siasatan dalam kes ini termasuk Norhizam,” katanya pada sidang media di IPK sebentar tadi.

Komen

Berkaitan

Media Sosial

19,954FansLike
3,513FollowersFollow
20,100SubscribersSubscribe

Terkini