More

  Polis Johor Berjaya Bongkar Dan Rampas Dadah Bernilai RM 201 Juta

  Polis Johor membongkar tiga lagi stor dan makmal dadah sekali gus merampas pelbagai jenis dadah bernilai RM201 juta yang boleh menampung 11.3 juta penagih dalam serbuan sekitar bandar raya ini, Khamis dan Jumaat lalu.

  Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, pembongkaran itu susulan operasi Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Johor minggu lalu yang menahan 15 suspek serta penemuan dua stor simpanan dadah dan dua makmal membabitkan keseluruhan rampasan dadah serta sitaan berjumlah RM131.27 juta.

  Katanya, operasi susulan itu dilancarkan hasil pendedahan empat daripada 15 suspek yang ditahan sebelum serta penemuan tiga stor dan makmal memproses dadah di Taman Mount Austin serta Setia Indah, dekat sini.

  “Stor dadah berkenaan berada di bangunan kilang di Taman Mount Austin serta dua rumah sewa di Setia Indah.

  “Siasatan mendapati sindiket penyeludupan dadah ini beroperasi sejak 2018 dengan membawa masuk bahan mentah serta peralatan dari China yang mampu bertahan selama tiga tahun.

  “Modus operandi sindiket ini adalah menyewa kilang dan rumah untuk dijadikan stor penyimpanan dan pemprosesan dadah.

  “Rampasan membabitkan 3.20 tan serbuk ekstasi, 26.1 kilogram cecair ekstasi dan 117 kilogram serbuk Eramin 5 dengan nilai keseluruhan sebanyak RM201 juta,” katanya.

  Ayob Khan berkata, pihaknya turut menyita wang tunai berjumlah RM5.8 juta, empat kenderaan mewah, barangan kemas dengan nilai sitaan RM124,435.09 dan 62 akaun bank membabitkan nilai keseluruhan RM8.6 juta

  Beliau berkata demikian dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, di sini, hari ini. Turut hadir, Timbalan Ketua Polis Johor, Datuk Khaw Kok Chin.

  Katanya, pihaknya turut menahan seorang lelaki berusia 34 tahun di premis kilang Taman Mount Austin pada 14 Januari lalu, manakala seorang lagi lelaki berusia 38 tahun ditahan di Taman Gaya, Ulu Tiram, semalam.

  Katanya, kedua-dua suspek akan direman bagi membantu siasatan, manakala 15 suspek yang ditahan sebelum ini turut disambung reman selama empat hari sehingga 20 Januari ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.

  Dalam pada itu katanya, bermula 1 Januari hingga 15 Januari lalu, JSJN Johor berjaya membuat tangkapan seramai 505 individu atas pelbagai kesalahan dadah, selain rampasan dadah sebanyak 5.5 tan.

  Keseluruhan dadah yang dirampas bernilai RM 327.39 juta, turut disita harta bernilai RM14.91 juta.

  DATUK Ayob Khan Mydin Pitchay (tengah) menunjukkan antara rampasan dadah pada sidang media di Dewan Dato Onn, IPK Johor, Johor Bahru. FOTO Nurul Amanina Suhaini
  DATUK Ayob Khan Mydin Pitchay (tengah) menunjukkan antara rampasan dadah pada sidang media di Dewan Dato Onn, IPK Johor, Johor Bahru. FOTO Nurul Amanina Suhaini
  Terdahulu, media melaporkan, Polis Johor merampas pelbagai jenis dadah bernilai RM125.8 juta yang boleh menampung 5.4 juta penagih dalam 16 serbuan pada Sabtu dan Ahad lalu.

  Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman, Datuk Razarudin Husain@Abd Rasid berkata, ia kejayaan rampasan dadah terbesar di Malaysia, membabitkan sindiket penyeludupan dan pengedaran dadah, setakat awal tahun ini.

  Sebanyak 16 serbuan dilakukan sepanjang dua hari itu menyaksikan 15 suspek iaitu lapan lelaki dan tujuh wanita warga tempatan berusia antara 17 hingga 62 tahun ditahan.

  Berita Berkaitan

  Berita Terkini