‘PM perlu temui delegasi rasmi PN, bukan sekadar makan tengah hari

Pertemuan membabitkan Setiausaha Agung Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Hamzah Zainudin dan Bendaharinya, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, yang berlangsung kira-kira dua minggu lalu, bukan pertemuan rasmi delegasi pakatan itu.

Ketua Serikandi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Datuk Seri Rina Harun, sependapat dengan Ketua Penerangan BERSATU, Datuk Wan Saiful Wan Jan, yang menyifatkan pertemuan antara ketiga mereka itu, bukan perjumpaan rasmi.

Rina menegaskan, pertemuan itu sepatutnya berlangsung membabitkan wakil rasmi yang diputuskan PN iaitu Setiausaha Agung BERSATU, Datuk Seri Hamzah Zainudin; Setiausaha Agung PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan; Bendahari PN, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri dan Ketua Penerangan PN, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

“Saya kira sebenarnya perjumpaan kita (PN) dalam parti sudah memutuskan perjumpaan itu diwakili keempat-empat mereka yang telahpun disebut sebagai wakil rasmi.

“Jadi, jika itu yang diputuskan dalam parti, saya kira itulah wakil rasmi parti (BERSATU) untuk berjumpa dengan Perdana Menteri untuk membincangkan hal berkaitan PN dan BERSATU,” katanya pada sidang media mesyuarat exco Srikandi di ibu pejabat Bersatu di Petaling Jaya, Selangor, semalam.

Bagaimanapun, Rina menjelaskan pertemuan membabitkan menteri daripada kalangan menteri PN yang lain, tidak mewakili delegasi rasmi yang telah terlebih dahulu ditetapkan parti.

“Yang lain-lain itu kalau ada perjumpaan, mungkin sebab mereka adalah menteri. Takkanlah kalau saya (sebagai menteri) berjumpa dengan PM (Perdana Menteri) maka saya dikatakan mewakili parti kepada isu ini, sedangkan mandat diberi kepada mereka yang diputuskan PN sebagai wakil ramai,” katanya.

Kelmarin, Wan Saiful menyifatkan pertemuan Hamzah dan Ahmad Samsuri dengan Perdana Mwnteri kira-kira dua minggu lalu adalah makan tengahari biasa dan bukan perjumpaan rasmi delegasi PN.

Untuk rekod pada 13 Ogos lalu, Ismail Sabri dilaporkan berkata, beliau sudah mengadakan pertemuan bersama delegasi PN pada minggu terakhir sesi sidang Dewan Rakyat.

Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan keempat-empat wakil rasmi PN itu hadir dalam pertemuan makan tengah hari berkenaan.

Dalam pada itu, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa semalam dilaporkan berkata, soal pertemuan itu bukanlah hal yang sulit dan perlu dihebohkan kepada media, apatah lagi tiga daripada empat yang dikatakan wakil Bersatu, Hamzah, Azmin, Takiyuddin dan Samsuri adalah anggota jemaah menteri.

“Mereka setiap minggu berjumpa dan bersama Perdana Menteri,” kata Ahli Parlimen Ketereh itu, seperti dilaporkan media.

Sementara itu, semalam Ahmad Samsuri dilaporkan berkata, PN masih mencari tarikh baharu untuk delegasi rasmi empat pemimpinnya bertemu Perdana Menteri.

Dalam perkembangan berhubung kenyataan Barisan Nasional (BN) mengatakan akan bergerak solo, Rina menjelaskan ia terpulang kepada pendirian parti masing-masing.

“Saya tak boleh nak kata apa, itu parti dia (komponen BN). Tetapi, kami di BERSATU, persiapan Pilihan Raya Umum ke-15 akan terus dijalankan.

“Pendekatan mendekati rakyat terus akan diadakan dan kita akan meneruskan usaha itu.

“Bagi kami, apa yang penting bukanlah sekadar memenangi pilihan raya. Tetapi, isu isu rakyat itu yang perlu kita utamakan dan kita dekati. Ini kerana sekarang ini banyak isu isu yang dihadapi rakyat yang perlu beri perhatian,” katanya.

BBerkaitan

Latest articles