PM Mahu LIMA Terus Jadi Sumber Kejayaan Negara

LANGKAWI: Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi (LIMA ’23) yang melabuhkan tirainya semalam, terus menjadi pemangkin kepada kejayaan negara dalam penganjuran di tahun-tahun mendatang.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim juga berharap acara dwitahunan itu kekal membawa pulangan berganda meliputi sektor ekonomi, perdagagangan, pertahanan dan keselamatan.

“Semestinya besar harapan agar LIMA ’23 akan mengukuhkan lagi kedudukan Malaysia sebagai hab serantau bagi industri aeroangkasa dan maritim sekali gus merealisasikan Rangka Tindakan Industri Aeroangkasa Malaysia (MAIB) dan Pelan Induk Perkapalan Malaysia,” katanya memetik catatan di Facebook.

Terdahulu, Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamad Hasan ketika berucap pada majlis penutupan LIMA ’23 berkata perjanjian bernilai RM17.6 bilion telah ditandatangani pada LIMA ’23 dengan RM10.1 bilion dalam 43 kontrak adalah berkaitan pertahanan.

LIMA ’23 yang merupakan edisi ke-16 bertemakan “Titik Perhubungan Perdagangan Maritim dan Aeroangkasa Asia” bermula Selasa lepas dan berakhir semalam. LIMA edisi seterusnya dijangka berlangsung pada Mei 2025.

Penganjuran tahun ini melibatkan dua kementerian iaitu Kementerian Pertahanan (sektor pertahanan) dan Kementerian Pengangkutan (sektor komersial).

Komen

Berkaitan

Media Sosial

19,954FansLike
3,871FollowersFollow
21,200SubscribersSubscribe

Terkini