PM Hadiri Perjumpaan Khas Pimpinan PKR Sabah

KOTA KINABALU: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pagi ini menghadiri Perjumpaan Khas Majlis Pimpinan Negeri (MPN) dipercayai bagi menyelesaikan kemelut kepimpinan PKR Sabah.

Perjumpaan yang bermula pada jam 8.30 pagi itu dihadiri semua Ketua Cabang di Sabah, termasuk Pengerusi MPN sekarang, Datuk Sangkar Rasam dan Naib Presiden PKR, Awang Husaini Sahari.

Hadir sama Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Sabah yang juga Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Christina Liew dan Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Mustapha Sakmud yang juga Ketua Cabang PKR Kota Belud.

Turut hadir ialah Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek; Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil dan Setiausaha Politik Kanan Perdana Menteri, Datuk Seri Shamsul Iskandar Md Akin.

PKR Sabah berdepan kemelut kepimpinan apabila 15 Ketua Cabang diketuai Ketua Cabang Kota Marudu, Sazalye Donol Abdullah pada awal bulan lalu mengumumkan hilang kepercayaan terhadap Sangkar sebagai Pengerusi MPN Sabah dan meminta beliau mengundurkan diri.

Bagaimanapun, Sangkar yang juga Ketua Cabang Keningau enggan meletak jawatan dan menyerahkan kedudukannya kepada Anwar selaku Presiden PKR untuk membuat keputusan.

Anwar tiba malam tadi di Kota Kinabalu bagi menghadiri sambutan Aidilfitri Madani peringkat kebangsaan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) pada tengah hari nanti.

Beliau turut dijadual menghadiri taklimat pembangunan Kerajaan Negeri Sabah di Menara Kinabalu, di Likas pada jam 10 pagi ini.

BBerkaitan

Latest articles