Pimpinan Utama UMNO Perlu Bantu PM Buat Keputusan Tarikh PRU15

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak menggesa empat pemimpin tertinggi UMNO dapat membantu Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam memutuskan tarikh Pilihan Raya Umum ke-15.

Bekas perdana menteri itu mengakui bahawa risiko buat BN adalah tinggi jika tersilap membuat percaturan.

Selain Ismail Sabri yang juga Naib Presiden UMNO, turut diberikan ‘kuasa’ oleh parti itu untuk membincangkan tarikh PRU-15 adalah Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Timbalan Presiden, Datuk Seri Mohamad Hasan dan dua Naib Presiden iaitu Datuk Seri Mahdzir Khalid dan Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

“Kalau nak sebut tentang inflasi kita kena kaji. Saya bukan pakar sangat tentang ekonomi tapi saya tahu inflasi tu ada dia punya cycle maknanya bukan dua tiga bulan mungkin selama dua tahun.

“Tapi macam mana pun kita akan cuba. Kita sudah putuskan top five Zahid, Mohamad Hasan dan naib-naib presiden berundinglah sebaik-baiknya make sure we help PM to make the right choice. The right decision.

“Sebab the stake are too high. Ini bukan soal Najib ke, soal zahid ke, soal Ismail Sabri ke. Tak. Ini soal masa depan BN dan negara kita,” kata Najib dalam ucapan di Konvensyen BN sempena ulangtahun ke-48 parti itu.

Menjelaskan lebih lanjut, Najib turut membuat pengakuan bahawa beliau sepatutnya memutuskan PRU-14 yang lalu diadakan selepas Sukan SEA Kuala Lumpur dengan melihat potensi BN boleh mencapai kemenangan.

Bagaimanapun atas desakan tertentu beliau menunda tarikh PRU-14 yang menyaksikan BN tewas.

” Saya nak kongsi buat pertama kali saya nak mengaku sepatutnya kita buat pilihan raya umum ke-14 selepas Sukan SEA.

“Kalau kita buat lepas Sukan SEA barangkali kita akan menang besar. Tapi kerana desakan-desakan tertentu kita tangguh. Bila tangguh keadaan berubah,” katanya.

Dalam ucapan yang sama, Najib yang juga Pengerusi Lembaga Penasihat BN membayangkan bahawa ketika ini adalah masa terbaik untuk mengadakan PRU-15.

Ini kerana parti-parti lawan berada dalam keadaan tidak bersedia.

“Hari ini opposition dalam keadaan carca-marba. PKR hanya 12 peratus sahaja mengundi.

“Pejuang dah kena reject. Bersatu pun tinggal dua kerusi sahaja di Johor. Pas pun dah menurun. DAP pun dah ditolak. Maknanya opposition is in disarry.

“BN insya-Allah makin kukuh walaupun kita ada masalah tapi kita lebih kukuh. Lebih bersatu padu,” katanya.

Semalam akhbar Nikkei berpangkalan di Jepun melaporkan Ismail Sabri berkata, sekarang bukan masa sesuai untuk mengadakan PRU15.

Menurutnya ketika ini negara berdepan pelbagai isu seperti kenaikan kos sara hidup dan kadar inflasi yang tinggi.

BBerkaitan

Latest articles