Perginya Ismail Kamus Satu Kehilangan Besar – PM

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan pemergian pendakwah terkenal, Allahyarham Ismail Kamus sebagai satu kehilangan besar kepada dunia dakwah di negara ini.

Menzahirkan kesedihan atas pemergian Allahyarham, beliau berkata tokoh agama itu merupakan seorang pemimpin yang banyak menyumbang kepada negara melalui kerja-kerja dakwah yang dilakukan sepanjang hayatnya.

“Saya berasa amat sedih mendapat berita Tuan Guru Ustaz Datuk Haji Ismail Bin Haji Kamus telah kembali ke rahmatullah awal pagi tadi.

“Pemergian Allahyarham merupakan satu kehilangan besar kepada dunia dakwah di negara ini,” katanya menerusi hantaran di laman Facebooknya hari ini.

Muhyiddin turut mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham dan mendoakan agar rohnya ditempatkan bersama-sama orang yang soleh.

Ismail merupakan Pengasas Persatuan Perubatan Islam DarusSalam Malaysia itu meninggal dunia di kediamannya di Ampang, di Kuala Lumpur, kira-kira jam 12.30 tengah malam tadi.

Berita pemergian tokoh ternama itu disahkan menerusi Facebook rasmi pendakwah berkenaan.

Allahyarham berusia 72 tahun sebelum ini dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Kuala Lumpur akibat serangan jantung dan strok ringan, serta jangkitan kuman di paru-paru.

Allahyarham yang juga bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gombak Setia selama sepenggal dari 1999 hingga 2004, pernah memegang jawatan sebagai Ahli Jawatankuasa PAS Pusat.

BBerkaitan

Latest articles