Penjelasan DNAA Ahmad Zahid Perlu Diadakan Secara Langsung

KUALA LUMPUR: Penjelasan berkenaan keputusan mahkamah melepas tanpa membebaskan (DNAA) Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi daripada kes penyalahgunaan kuasa oleh Tan Sri Idris Harun dan Datuk Ahmad Terriruddin Salleh perlu diadakan secara langsung.

Ahli Parlimen Gombak, Datuk Seri Amirudin Shari ketika mencadangkan hal itu juga menambah langkah itu membolehkan semua lapisan rakyat yang sudah termakan dengan dakyah pembangkang mendengar sendiri penjelasan itu.

“Antara saranan saya selaku Ahli Parlimen Gombak ialah prosiding ini dapat diikuti oleh rakyat.

“Mereka berhak mendengar secara langsung prosiding pendengaran dan penjelasan kes Ahmad Zahid dari Peguam Negara,” kata Amirudin yang juga Menteri Besar Selangor dalam satu hantaran Facebooknya hari ini.

Amirudin juga berkata pembangkang sengaja menimbulkan beberapa isu terbaharu berkaitan pengguguran beberapa kes pemimpin, walaupun sebelum ini berlaku hukuman sama yang diputuskan Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas.

Katanya, kes DNAA dan membebaskan beberapa pemimpin berlaku ketika Datuk Seri Takiyuddin Hassan sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Undang-Undang).

Malah, tegas beliau, dalam kenyataan melibatkan 46 kes yang digugurkan ke atas Ahmad Zahid sebelum ini, secara jelas Takiyuddin menyatakan ia ada dalam constitution (perlembagaan) negara.

BBerkaitan

Latest articles