Pengundi Di PRN Sabah Mykad Palsu Akan Ditangkap Serta-Merta – Menteri KDN

Pemegang Mykad palsu diberikan amaran supaya tidak cuba mengundi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah ke-16 kerana jika mereka berbuat demikian mereka akan ditangkap serta-merta.

Laporan portal Utusan Malaysia hari ini melaporkan amaran itu dikeluarkan oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin ketika pertemuan beliau dengan akhbar berkenaan di Kota Kinabalu, Sabah.

Beliau berkata Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) sedang meneliti semua pendaftaran semula pengundi yang ada.

“Untuk senarai pengundi, kita periksa dengan JPN sama ada semua nama mereka, nombor kad pengenalan (Mykad) yang ada benar-benar warganegara Malaysia ataupun Mykad palsu.

BACA : Tak Cukup Apa Yang Shafie Berikan Untuk Sabah, Kata PM

“Dan kita akan letakkan (penguat kuasa) di situ (pusat daerah mengundi) nanti, (periksa) yang ini orang asal, yang ini pemilik Mykad palsu. Kalau ada Mykad palsu kita akan tangkap dan dia tidak boleh mengundi.

“Saya diam selama seminggu ini sebab saya nak pasti nak tengok dahulu boleh ataupun tidak.

“Sekarang ini telahpun kita (KDN) bersetuju dengan JPN. Saya nak maklumkan kepada semua terutamanya mereka yang menggunakan Mykad palsu, jangan cuba-cuba datang untuk mengundi dan pastikan boleh tangkap dan terus masukkan mereka dalam penjara,” katanya dalam pertemuan itu yang berlangsung semalam.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) merekodkan jumlah keseluruhan pengundi 1.1 juta orang untuk PRN ke-16 ini dengan 75 peratus dijangka keluar mengundi berbanding hanya 69 peratus pada Pilihan Raya Umum Ke-14 pada 9 Mei 2018.

Berdasarkan statistik Jabatan Imigresen Sabah pada 2018, direkodkan 1.2 juta pendatang asing di negeri itu.

Daripada jumlah tersebut, 450,000 adalah pendatang asing tanpa izin (PATI).

Pada masa sama, sebanyak 250,000 orang pula diletakkan di bawah pengurusan Jawatankuasa Pengurusan Warga Asing di Sabah (JKPWAS) iaitu mereka yang terdiri daripada penduduk sementara, anak pelarian yang tidak mempunyai kad IMM13, orang yang mempunyai dokumen tetapi bukan terbitan imigresen, anak hasil perkahwinan orang tempatan dengan pendatang asing tanpa izin dan orang Palauh yang hidup secara nomad.

Komen

Berkaitan

Media Sosial

19,954FansLike
3,803FollowersFollow
20,900SubscribersSubscribe

Terkini