Penaja Bawa Pelajar Tahfiz Ke Konsert KFC Mohon Maaf Kepada Pihak Yang Tersinggung

KUALA LUMPUR: Memandangkan Konsert Kepci Music Fest turut dihadiri oleh penyanyi nombor satu Malaysia, Datuk Seri Siti Nurhaliza dan Bunga yang berpenampilan sopan dan bertudung, maka pelawaan terhadap sekumpulan pelajar tahfiz dibuat atas dasar pandangan ia dibenarkan dan boleh dihadiri oleh semua warga Malaysia.

Demikian kenyataan penaja kepada kumpulan anak-anak tahfiz berkenaan, Andrie Ung Han Xian.

Selain itu, beliau turut difahamkan bahawa acara tersebut turut dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Inisiatif ini adalah sepenuhnya dari pihak saya yang ikhlas untuk memberi peluang kepada anak-anak yatim yang kurang berkemampuan untuk merasai pengalaman menghadiri festival tersebut dan diraikan bersama-sama.

“Tujuan kami adalah ikhlas dan jelas untuk menjemput mereka bersama-sama untuk memeriahkan festival tersebut yang turut menyediakan permainan kanak-kanak iaitu “bouncing castle” dan lain-lain,” katanya dalam kenyataan.

Andrie memaklumkan, tajaan berbentuk bantuan dan sumbangan dari rakan-rakan telah berjaya mengumpulkan seramai 700 orang anak yatim dari 22 buah rumah anak yatim seluruh negara untuk hadir ke festival berkenaan.

Beliau juga menjelaskan, kanak-kanak tahfiz itu dari Madrasah Watahfiz al-Quran Rohingya TTDI Jaya.

“Mereka ini adalah dari anak-anak pelarian Rohingya beragama Islam dan hampir tidak tahu untuk berkomunikasi di dalam bahasa Melayu.

“Tujuan kami hanya ingin menghiburkan mereka kerana di dalam Islam sendiri tidak membezakan sempadan dan status pendatang haram mereka.

“Kami juga mohon agar pihak berwajib dan mereka yang lebih Islam supaya lebih cakna akan kebajikan anak-anak ini daripada hanya tahu bercakap,” tegasnya.

Dalam masa yang sama, Andrie menjelaskan, pihak KFC dan Kerajaan tidak terlibat dengan kehadiran pelajar tahfiz pada hari tersebut.

Pihak terbabit juga tidak diberi sebarang makluman mengenai perkara tersebut.

“Sekali lagi ingin saya tegaskan, kami adalah ikhlas dalam mengajak anak-anak yatim tersebut menghadiri festival tersebut kerana kita perlu cakna akan semua tanpa mengira agama, bangsa atau keturunan.

“Namun demikian, pihak kami juga turut berdukacita di atas ketidakpuasan hati dan perasaan tersinggung dari pihak-pihak tertentu yang terkesan dengan isu yang tertular ini,” katanya.

Sebelum ini tular di media sosial rakaman video menunjukkan kehadiran pelajar tahfiz menonton konsert di festival hiburan itu, sehingga menerima pelbagai reaksi daripada pengguna media sosial.

BBerkaitan

Latest articles