Parallel Pathway: Kertas cadangan penyelesaian dibentang 5 Jun ini – zambry

KUALA LUMPUR – Kertas cadangan penyelesaian isu Program Latihan Ijazah Kepakaran atau Parallel Pathway dalam bidang pembedahan kardiotorasik akan dibentangkan oleh Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad kepada Kabinet pada 5 Jun depan.

Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir berkata, terdapat dua isu pokok yang perlu diberi penyelesaian iaitu pengiktirafan latihan kepakaran Parallel Pathway yang dilaksanakan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) dan pendaftaran pegawai perubatan yang telah menamatkan latihan kepakaran Parallel Pathway dalam Daftar Pakar (National Specialist Register – NSR) di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MMC).

“Isu itu telah dibawa dalam mesyuarat bersama KKM dan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) pada April lepas bagi mencari penyelesaian.

“Sebagaimana yang telah diumumkan oleh Menteri Kesihatan melalui kenyataan akhbar bertarikh 2 April 2024, Akta Perubatan 1971 [Akta 50] akan dipinda bagi membolehkan beberapa masalah berbangkit dapat diselesaikan termasuk mendaftarkan pegawai perubatan yang telah menamatkan latihan kepakaran Parallel Pathway,” katanya menerusi satu kenyataan semalam.

Datuk Seri Zambry berkata, beliau telah diminta untuk menjelaskan kepada Kabinet sementara ketiadaan Menteri Kesihatan yang kini berada di Perhimpunan Kesihatan Sedunia ke-77 (WHA77), Geneva.

Beliau berkata, isu pengiktirafan pelajar kardiotorasik dan tuduhan membuka Universiti Teknologi Mara (UiTM) kepada bukan bumiputera adalah dua isu yang berbeza.

Menurutnya terdapat kumpulan yang cuba mengambil kesempatan hingga menuduh UiTM bersikap ’apartheid’ sedangkan isu utama adalah tiada pengesahan dan pengiktirafan daripada Majlis Perubatan Malaysia (MMC) kepada kumpulan pelajar ini.

“Selain daripada UiTM yang sedang menjalankan Program Sarjana Sains Surgeri (Kardiotorasik), universiti lain termasuk Universiti Malaya (UM) sedang dalam proses mendapatkan Perakuan Akreditasi untuk kursus ini sebelum ditawarkan dalam masa terdekat,” katanya.

Beliau berkata, dengan usaha dan komitmen yang sedang dilakukan oleh Kerajaan Madani, adalah diharapkan natijah penyelesaian menyeluruh akan terhasil demi kepentingan negara dan rakyat.

Pada 27 Mei lepas Datuk Seri Zambry dilaporkan berkata, isu Parallel Pathway akan diselesaikan dengan kadar segera dan satu rangka cadangan penyelesaian telah dihantar ke Pejabat Peguam Negara untuk diteliti.

Menurutnya perbincangan dengan KKM telah diadakan baru-baru ini bagi mencari penyelesaian melibatkan aspek perundangan selain isu berkaitan pengiktirafan terhadap program perubatan yang ditawarkan di universiti. – BERNAMA

BBerkaitan

Latest articles