Operasi Penguatkuasaan Kenderaan Berat Dipertingkatkan Mulai Hari Ini

KUALA LUMPUR: Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Allaudeen Abdul Majid berkata pihaknya akan mempertingkatkan operasi penguatkuasaan terhadap kenderaan berat dan perdagangan di sekitar ibu negara bermula hari ini.

Ia susulan kemalangan membabitkan sebuah lori merempuh 14 kenderaan di Putrajaya semalam sehingga mengorbankan dua penunggang motosikal.

Katanya, operasi penguatkuasaan ke atas kenderaan berat itu akan lebih tertumpu di semua laluan keluar dan masuk ibu negara dan Putrajaya.

“Mulai hari ini kita tingkatkan operasi ke atas kenderaan berat dan komersial dengan kerjasama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan dan Jabatan Alam Sekitar (JAS) khususnya, di samping operasi harian yang memang sudah dijalankan.

“Operasi ini akan dipertingkatkan di laluan-laluan masuk kerana kemalangan semalam contohnya berlaku di laluan masuk dari Puchong, Selangor,” katanya pada sidang media Op Hormat Undang-undang (HUU) Jalan Raya Polis Kuala Lumpur di Jalan Ampang, hari ini.

Dalam kejadian jam 10.14 pagi semalam, dua penunggang motosikal maut manakala tujuh cedera apabila sebuah treler merempuh 14 kenderaan, termasuk mosotikal anggota trafik, di Kilometer 5.7 Jalan Persiaran Utara menghala Puchong.

Sebelum kejadian, anggota trafik dikatakan memberhentikan kenderaan di lokasi yang mana ia merupakan sebahagian daripada latihan awal untuk persiapan perlumbaan basikal, Le Tour de Langkawi (LTdL).

Allaudeen yang menyifat kemalangan itu sebagai satu tragedi malang berkata, ketika itu aliran trafik tidak sibuk dan anggota bertugas memberhentikan aliran trafik mengikut prosedur yang ditetapkan.

“Saya suka ingatkan kepada semua pemandu perlu bertanggungjawab di atas jalan raya dan sentiasa tumpulan perhatian.

“Ini kerana kalau ada sebahagian yang mengambil ringan (undang-undang) dengan bercakap di telefon semasa memandu dan sebagainya ia boleh mengakibatkan kemalangan.

“Malah penggunaan aplikasi navigasi pada telefon pintar boleh mengakibatkan kemalangan kerana dalam keadaan itu (melihat telefon) tindak balas kita menjadi lambat di atas jalan raya,” ujarnya.

Dalam perkembangan berkaitan, Allaudeen berkata, permohonan reman ke atas pemandu treler berusia 25 tahun itu bagi membantu siasatan akan dilakukan di mahkamah hari ini.

Katanya, pihaknya masih menunggu laporan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Pusat Pemeriksaan Kenderaan Bermotor (Puspakom) bagi melengkapkan siasatan.

“Apa pun kita perlu pastikan siasatan terperinci dijalankan sebelum dapat membuat sebarang kesimpulan terakhir mengenai punca kejadian,” katanya.

BBerkaitan

Latest articles