Murid Akan Kembali Bersekolah Pada 15 Julai Dan 22 Julai Nanti

Murid sekolah kini sudah gembira apabila kerajaan mengumumkan mereka akan mula kembali ke sekolah pada 15 Julai dan pada 22 Julai nanti tetapi ia akan dibuka secara berperingkat dengan prosedur yang berbeza daripada sesi persekolahan yang biasa sebelum ini.

Perkara itu diumumkan dalam sidang media khas Menteri Kanan, Menteri Pendidikan Dr Mohd Radzi Md Jidin untuk memaklumkan tarikh pembukaan sekolah berkenaan.

“Tarikh pembukaan semula sekolah bagi murid Tahun 1 hingga Tahun 4 adalah pada hari Rabu, 22 Julai,” katanya.

Menurutnya, pelajar yang ditawarkan ke Tingkatan 6 Semester 1 tahun ini juga akan mendaftar diri pada 15 Julai ini.

BACA JUGA – Anwar Bidas ‘Kelompok Kemaruk Kuasa’

“Untuk makluman, keputusan penawaran kemasukan calon lepasan SPM 2019 ke Tingkatan 6 Semester 1 boleh disemak mulai hari ini melalui portal KPM,” katanya.

Selain itu katanya, murid Tahun 5 dan Tahun 6 sekolah rendah juga kembali ke sekolah pada tarikh sama iaitu pada 15 Julai.

Mohd Radzi berkata, tarikh pembukaan semula sekolah ini terpakai kepada semua sekolah kerajaan, sekolah bantuan kerajaan, sekolah swasta dan mana-mana institusi pendidikan yang berdaftar dengan KPM.

“Bagi sekolah yang tidak berdaftar dengan KPM pula, mereka juga disaran untuk turut mengikut tarikh pembukaan penuh sekolah yang ditetapkan,” katanya.

Jelas beliau, berdasarkan analisis dan perincian yang telah dilaksanakan, KPM telah mengenal pasti tiga model pengoperasian pembukaan penuh sekolah yang perlu dijadikan panduan oleh pentadbir sekolah mengikut kesesuaian dan situasi di sekolah masing-masing.

“Pertama adalah Model Satu Sesi. Model ini ialah untuk sekolah yang mempunyai bilik darjah atau ruang yang mencukupi bagi menempatkan semua murid dalam satu sesi, setelah mengambil kira penjarakan sosial,” katanya.

Menurutnya, Model Dua Sesi adalah untuk sekolah sedia ada yang telah beroperasi secara dua sesi ataupun sekolah satu sesi yang kini perlu beroperasi secara dua sesi kerana tidak mempunyai ruang yang mencukupi bagi menempatkan semua murid dengan mengambil kira penjarakan sosial.

“Ketiga adalah Model Penggiliran untuk sekolah yang tidak mempunyai ruang mencukupi bagi menempatkan semua murid walaupun dengan melaksanakan model dua sesi.

“Kebanyakan sekolah di dalam kategori ini adalah sekolah yang terletak dalam kawasan berkepadatan penduduk yang tinggi,” katanya.

Beliau berkata, bagi Model Penggiliran untuk sekolah menengah, pelajar Tingkatan 5 dan 6 perlu hadir ke sekolah setiap hari manakala kehadiran untuk Tingkatan 1 hingga 4 perlu dibuat secara bergilir-gilir mengikut kelas atau aliran tertentu.

“Pihak sekolah hendaklah menentukan bentuk penggiliran yang sesuai berdasarkan keperluan pelajar. Contohnya, jika sekolah mempunyai ruang yang mencukupi, pelajar Tingkatan 4 akan turut hadir setiap hari.

“Keutamaan diberi sebagai persediaan untuk menduduki peperiksaan SPM pada tahun hadapan,” katanya.

Menurutnya, murid Tahun 1 hingga 6 di sekolah rendah boleh hadir secara bergilir-gilir mengikut kelas atau tahap.

“Dalam hal ini, pihak sekolah yang menentukan bentuk penggiliran bersesuaian,” katanya.

Tambahnya, model penggiliran tersebut berdasarkan kaedah pembelajaran murid adalah secara hybrid, iaitu secara bersemuka di sekolah semasa hari persekolahan dan secara home based learning di rumah untuk hari-hari yang mereka tidak dijadualkan berada di sekolah.

“Maklumat senarai sekolah mengikut model yang telah ditetapkan akan dimaklumkan oleh KPM selewat-lewatnya seminggu sebelum sekolah dibuka semula sepenuhnya,” katanya.

KOMEN

BERKAITAN

POPULAR

Media Sosial

29,272FansLike
0MembersFollow
48,300FollowersFollow
0FollowersFollow
9,238FollowersFollow
10,400SubscribersSubscribe

Terkini